Банки не можуть нараховувати штрафи і пеню на кредити військових, – НБУ

 

Банки не мають права нараховувати на кредити для військовослужбовців штрафи та пеню за прострочку.

Як передає “Новинарня” у четвер, 20 лютого, про це йдеться у поясненні НБУ.

На час проходження військової служби кредити військовослужбовців звільняються від нарахування відсотків, штрафів та пені у разі, якщо за таким кредитом виникає прострочка.

“Це означає, що кредит військовослужбовця фактично “заморожується” на час проходження ним військової служби”, – зазначили у Нацбанку.

Попри вимогу законодавства, банки часто порушують цю норму. Через це клієнти банків скаржаться до Нацбанку. У зв’язку з цим НБУ надіслав банкам додаткові роз’яснення, і у 60% випадків скарги клієнтів банків вдалося залагодити позитивно для позичальників.

Щодо банків, які найчастіше порушують закон та нараховують відсотки і штрафи на кредити військовослужбовців, Нацбанк збирається провести додаткові перевірки.

“Зауважуємо, що норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи”, – додали в НБУ.

Читайте також:
Нацбанк спростив умови для кредитування ФОПів у банках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна