Бірюков вибачився за “ублюдків”-військових. “Слуга” хоче посилити покарання

 

Колишній радник п’ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков вибачився за свій пост у соцмережі, де він назвав “ублюдками” військових, які голосували за Володимира Зеленського на виборах глави держави.

Бірюков згодом видалив допис, але така його позиція встигла викликати критику як у політичних опонентів, так і в соратників.

16 лютого радник колишнього президента Юрій Бірюков написав у фейсбуці допис, в якому побажав “кожному ублюдку зі складу ЗСУ, які навесні минулого року проголосували за Зеленського, вічно бути в спільному патрулюванні з сепарами”.

Так Бірюков відреагував на слова президента Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції про те, що Україна нібито погоджується на спільний із представниками ОРДЛО контроль території як умову для проведення місцевих виборів на Донбасі.

В коментарях Бірюков ще раз образив військових.

Однак згодом він видалив свій допис із соцмережі.

У понеділок, 17 лютого, Бірюков написав інший допис.

“Можна ховати голову в пісок, чекаючи закінчення хайпу. Можна писати всякі заумності про контекст. Можна знаходити пояснення. А можна просто написати про те, що зробив дурість на емоціях, не вважаючи свої власні думки істиною в останній інстанції. Психанув, допустив дурість. Реально сам відчув дискомфорт практично відразу ж. Приношу щирі вибачення щодо власної дурості в суботньому пості”, – написав Бірюков.

Голова партії “Слуга народу”, заступник голови однойменної фракції у Верховній Раді Олександр Корнієнко у відповідь на це пропонує посилити відповідальність за образу військовослужбовців. Про це він заявив на погоджувальній раді 17 лютого.

“У нас є пропозиція до обговорення посилити відповідальність за образи та наклеп у бік військовослужбовців. Вивести це окремим пунктом. Вона і так є, і так працює. Але щодо військовослужбовців, які захищають нашу землю, нас щодня, щохвилини, – ніхто не має права їх ображати, незалежно від статусу – нинішнього чи минулого – цієї людини, і незалежно від того, як він себе позиціонує”, – цитує Корнієнка “Українська правда”.

За словами Корнієнка, наразі, у річницю президентської кампанії, відбуваються “якісь сплески, які пов’язані найперше з певним таким підвищенням градусу обговорень у соцмережах і поверненням до такої неприємної штуки як мова ненависті“.

Він додав, що зокрема, “лунають заклики,… образи на бік, зокрема, військовослужбовців, і це роблять люди, пов’язані з колишнім головним військовокомандувачем”.

Корнієнко назвав такі дії неприйнятними.

Депутатка від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко назвала заяву Бірюкова “неприпустимою і некоректною”.

“Я категорично не поділяю подібної тональності до військових, яку б політичну позицію вони не займали. Юрій Бірюков, ти допустив емоційну помилку… Вибори 2019 були демократичні і кожен голосував не так, як сказали зверху, а як вважав за потрібне. Якщо хтось тоді помилився з вибором – він сам колись це визнає”, – написала нардепка у фейсбуці в понеділок, 17 лютого.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна