Помпео анонсував $1 млрд допомоги США Східній Європі для енергетичної незалежності від РФ

 

Конгрес США розгляне пропозицію про виділення американської допомоги східноєвропейським державам, які прагнуть енергетичної незалежності, зокрема від Росії.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео під час Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє “Європейська правда” 15 лютого.

Як зазначає “ЄП”, Помпео наголосив, що США продовжать “підтримувати Україну в боротьбі з Росією”, але особливу увагу присвятив підтримці всього східноєвропейського регіону у прагненні енергетичної незалежності.

“Ми плануємо виділили 1 млрд доларів для наших друзів та союзників зі Східної Європи в рамках “ініціативи трьох морів”, – заявив глава Держдепу.

Як відомо, Україна не є частиною “ініціативи трьох морів”, оскільки не брала участь у її створення, але тривають дискусії про долучення України зі статусом спостерігача.

Помпео не уточнив, які будуть умови надання коштів, наголосивши, що вони будуть спрямовані на “підтримку процвітання та енергетичної безпеки” держав регіону.

“Мета – прискорити зміни в енергетичному секторі”, – заявив він.

“Ініціатива трьох морів”, “Тримор’я” — форум європейських країн Східної та Центральної Європи. Перший саміт відбувся в Дубровнику 2016 року. На нього була запрошена і Україна, але не відповіла на запрошення, тим самим не ставши однією з країн-засновниць ініціативи.
Країни-члени: Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія.

Читайте також:
Зеленський знову заговорив про “Ініціативу трьох морів”. Цього разу – в Естонії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна