Ексдисидент Софяник просить Зеленського допомогти йому покинути окупований Крим

 

Севастопольський плавець-марафонець, радянський дисидент Олег Софяник звернувся до президента України Володимира Зеленського із проханням допомогти йому покинути територію окупованого Криму.

Як передає “Новинарня” у четвер, 13 лютого, про це Софяник розповів проєктові “Крим.Реалії”.

“Я відправив заяву президенту Володимиру Зеленському по електронній пошті. Я хочу виїхати (з Криму на материкову частину України, – “Н”), але не знаю, що може статися на адміністративному кордоні. Там можуть наркотики підкинути і зброю. Мене постійно перевіряють на адмінкордоні: по кілька годин тримають мене, я у них в списках неблагонадійних, у базі даних ФСБ. Я хотів би, щоб Україна захистила мене як свого громадянина, щоб я міг виїхати нарешті з цієї зони”, – пояснив Софяник.

11 лютого Олег Софяник розповів, мовляв, побоюється, що його помістять до психіатричної лікарні Севастополя, куди його викликають на прийом

14 листопада 2019 року російські силовики затримували Олега Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. До цього він здійснив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань в 30 км він подолав за 10 годин — без відпочинку і супроводу.

Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Читайте також:
Кримськотатарський канал ATR заявляє, що йому заблокували фінансування

Як інформує “Громадське радіо”, Олег Софяник — відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року Софяник здійснив понад 50 марафонських запливів, найдовший з них — через Південно-Китайське море довжиною 350 км.

Софяник також переплив Середземне море, Мармурове море, протоку Босфор (вздовж і поперек), протоку Дарданелли. Здійснював марафонські запливи на відстань до 100 кілометрів уздовж берегів Криму. Відомий також запливами у холодній воді в зимовий час.

Севастополець є дисидентом. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Читайте також:
У Криму померла 96-річна зв’язкова УПА Теодозія Кобилянська

.“Повстав, бо не хотів жити в приниженні”. Визначному політв’язневі Василю Овсієнку – 70 років. ІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна