Президент Латвії пропонує Сейму обмежити телемовлення російською

 

Президент Латвії Егіл Левітс, оцінивши проєкт поправок до закону про електронні медіа, закликав комітет Сейму з прав людини і суспільних справ внести в нього суттєві поправки, “щоб зміцнити інформаційний простір Латвії”.

Про це у вівторок, 11 лютого, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу адміністрації президента Латвії.

Левітс пропонує збільшити пропорцію телепрограм на офіційних мовах ЄС і Європейської економічної зони, що, фактично, означає зменшення кількості телепрограм російською мовою.

В основну пропозицію для абонентів обов’язково повинні входити телепрограми латвійських медіа, державних і комерційних, а також регіональні програми. Якщо в основну пропозицію включені додаткові програми, то мінімум 80% з них повинні бути на офіційних мовах ЄС і ЄЕС.

“Сильний інформаційний простір є важливою запорукою демократії та національної безпеки Латвії. Законодавець повинен бути в змозі забезпечити громадянам Латвії доступ до високоякісних та плюралістичних телевізійних програм, які зміцнюють приналежність Латвії до європейського культурного простору та сприяють її інтеграції до спільного дискурсу європейського інформаційного простору”, – зазначає Левітс.

“Запропоноване доповнення дозволило б владнати давню проблему, яка досі ефективно не вирішувалася іншими механізмами”, – додає голова держави.

Як відомо, Латвія проводить реформу освіти, в результаті якої години викладання російською мовою радикально скоротять, а у старшій школі навчання буде проводитися лише державною мовою.

Як інформувала “Новинарня“, Латвія збудувала 93-кілометровий паркан на кордоні з Росією.

Читайте також:
Литва і Латвія не визнають російських “виборів” в окупованому Криму, – заяви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна