Міжетнічні сутички в Казахстані: число вбитих зросло до десяти

 

Число загиблих унаслідок масових заворушень на етнічному ґрунті в Кордайському районі Жамбильської області Казахстану зросло до десяти осіб.

Про це 9 лютого повідомив телеканал “Хабар 24“.

За інформацією телеканалу, до центральної лікарні Кордайського району доставлено 27 постраждалих. Багато з них зазнали вогнепальних поранень.

У районі було введено режим надзвичайної ситуації.

Як відомо, 7 лютого в селі Масанчі Кордайського району сталася масова бійка між етнічними казахами й дунгани (народ мусульманського віросповідання походженням із Китаю). За даними ЗМІ, причиною міжетнічних сутичок став побутовий конфлікт.
Унаслідок заворушень, які перекинулись у села Аукати і Боланбатир, по медичну допомогу звернулося 137 осіб. Було спалено або зруйновано сотні будинків, автомобілів, магазинів, офісів, затримано десятки людей. Правоохоронні органи ведуть досудове розслідування за статтями “Вбивство” та “Організація масових заворушень” КК Казахстану.

На казахстансько-киргизькому кордоні скупчилися декілька сотень біженців, здебільшого, жінок з дітьми, які, рятуючись від конфлікту, переходять кордон з Киргизією, ідеться в заяві Казахстанського міжнародного бюро з прав людини і дотримання законності від 9 лютого.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що масові заворушення в Кордайському районі сталися за потурання співробітників державних органів.

“Провокатори влаштували кровопролиття через недбалість чиновників. Їх буде покарано. Держава надає допомогу постраждалим. Мир і гармонія – це наше головне надбання, ніхто не має права їх порушувати!” – написав Токаєв у своєму мікроблозі в Twitter.

“Ці події вимагають серйозного аналізу з боку всіх органів влади, включаючи парламент Республіки Казахстан, раду безпеки РК, генеральну прокуратуру РК, а також громадські структури – Асамблею народу Казахстану, Національну раду довіри та інші. До створеної урядової комісії повинні бути включені громадські діячі, представники духовенства, діячі культури, які мають моральний авторитет”, – сказано в заяві Казахстанського міжнародного бюро з прав людини.

Читайте також:
Україна оштрафувала казахського авіаперевізника за порушення повітряного простору в Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна