Ексватажок “ДНР” Ходаковський зізнався, що віддавав наказ про обстріл Ясинуватої з “Градів” у 2014-му. ВІДЕО

 

Колишній ватажок незаконного збройного формування “Восток” (“ДНР”) Олександр Ходаковський зізнався, що у 2014 році він особисто віддав наказ про обстріл із “Градів” міста Ясинувата на Донеччині.

Про це він заявив у інтерв’ю російському телеканалу 5 лютого 2020 року.

“Я тоді вперше приймав рішення про відкриття артилерійського вогню по нашому власному населеному пункту. Це було важке рішення, драматичні хвилини... Ми вимушені були задіяти БМ-21, РСи (БМ-21 “Град” – реактивна система залпового вогню, 122 мм – Н.), бо в нас просто не було артилерійських снарядів на той момент, і ми вимушені були накрити центр міста Ясинувата, і слава Богу, крім житлового фонду, ніхто не постраждав, жодна людина”, – заявив Ходаковський.

Як відомо, у серпні 2014 року Ясинувата була під нещадним обстрілом російських РСЗВ “Град”, у місті були пошкоджені та зруйновані десятки будинків, тоді російська пропаганда звинуватила в обстрілах українську сторону.

Тепер Ходаковський, який у 2014 році був ватажком бандформування “Восток” та приймав участь у штурмі Ясинуватої, заявив, що місто обстрілювали якраз донецькі бойовики, щоб змусити ЗСУ покинути населений пункт.

Як відомо, Олександр Ходаковський – колабораціоніст, колишній командир спецпідрозділу СБУ “Альфа” в Донецькій області. Був головою “служби безпеки” “ДНР” у 2014 році та “секретарем ради безпеки ДНР” у 2014-2015 роках. Створив та очолював терористичне збройне формування “батальйон «Восток»”.
У липні 2015 року звільнений з “ради безпеки ДНР”. У ЗМІ пов’язали цю відставку з намаганням керівництва “ДНР” обмежити вплив олігарха Ріната Ахметова, креатурою якого є Ходаковський.

Читайте також:
Ходаковський показав, як ЗСУ можуть без опору заїхати в Донецьк. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна