У Верховній Раді відкрили виставку “Українське військо: 1917–1921”

 

У кулуарах Верховної Ради відкрилася виставка “Українське військо: 1917–1921”, яку підготував Український інститут національної пам’яті.

На заході 4 лютого були присутні новий голова УІНП Антон Дробович, представники УІНП та Міноборони, народні депутати, а також начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук.

Експозиція розповідає про початки Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті й відновлення мілітарних традицій нині. Історичний контент, підготовлений авторами, виставки спростовує міти радянської та нинішньої російської пропаганди про те, що в Україні у 1917-1921 роках діяли буцімто лише сільські отамани та якісь банди. Україна в ті часи мала свою армію зі всіма необхідними атрибутами. Військові частини були боєздатними, про що переконливо свідчить їхня участь у бойових діях протягом кількох років, інформує пресслужба Українського інституту національної пам’яті.

“Ця виставка важлива тим, що вона показує тяглість українського державотворення і українського війська як однієї з його ознак. У період окупації України радянською більшовицькою імперією ця інформація замовчувалася. І тепер ми відновлюємо пам’ять про славних генералів, військові походи і українські перемоги”, – заявив голова УІНП Антон Дробович.

Антон Дробович. Фото: УІНП

Завідувач сектору воєнно-історичної політики Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони Василь Павлов наголосив, що незабаром ця виставка вирушить у військові підрозділи, що названі іменами славетних діячів періоду Української революції. Він додав, що для сучасного війська – велика честь носити їхні імена.

“Останніми роками відбувається переосмислення мілітарної історії України та ребрендинг українського війська. Більшість елементів, які використовуються в цьому процесі, взяті зі сторінок історії, що були написані залізом і кров’ю нашого війська доби Української революції 1917-1921 років”, – зауважив Павлов.

Один з авторів виставки Ярослав Файзулін, начальник наукового управління Інституту нацпам’яті, зазначив: “Тут ми говоримо про теми, які здебільшого не відомі українському суспільству. Наприклад, про Гайдамацький кіш слобідської України, синьожупанні і сірожупанні дивізії, Корпус Січових стрільців, біографії генералів Всеволода Петріва та Юрія Тютюнника, полковника Євгена Коновальця”.

“Кажуть, начебто українській історії бракує історій перемог. Так-от, наша виставка розповідає про успішні бойові операції: героїчне звільнення Криму навесні 1918-го, похід об’єднаних армій УНР і УГА влітку 1919-го і звільнення Києва, про успішні І і ІІ Зимові походи”, – пояснив Файзулін.

За його словами, період Української революції є одним із найважливіших у нашій сучасній історії. Адже саме тоді Україна здобула свою незалежність і стала суб’єктом міжнародних відносин.

Електронна версія виставки: http://bit.ly/2OqR7PU

Начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук, присутній на відкритті експозиції: наголосив: “Такі виставки потрібні для того, аби зараз ми не повторювали помилок сторічної давнини. Сучасна гібридна війна ведеться по принципу DIME – Diplomatic, Information, Military, Economic. Кожна складова повинна працювати, бо інакше є загроза поразки. Тому сподіваюся, що завдяки таким заходам висновки буде швидко зроблено. І ми досягнемо не просто миру, а миру на переможних умовах. Ми візьмемо під контроль український кордон – і вже потім можемо сідати за стіл переговорів, але на наших умовах”.

Читайте також:
Нова символіка й ідеологія ЗСУ: військо приймає зміни, коли вони освячені кров’ю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна