Московський патріархат судиться за кожну громаду, що перейшла до ПЦУ, – митрополит Епіфаній

 

Практично щодо кожної громади, котра долучилася до Православної церкви України, є судові позови з боку Російської церкви.

Про це у понеділок, 3 лютого, сказав предстоятель Православної церкви України Епіфаній під час пресконференції з нагоди першої річниці його інтронізації, повідомляє “Укрінформ”.

“Звичайно, ті процеси, які ми бачили відразу після вручення томосу, були більш активними, зараз вони трохи призупинилися і на це є багато причин. Це пов’язан, зокрема й із політичними аспектами, зараз, на жаль, і певні обласні адміністрації блокують перереєстрацію, московський патріархат будь-яким чином намагається призупинити цей процес через судові позови. Тобто, практично по кожній громаді, яка долучилася до нашої церкви, зараз є відповідний позов з боку Російської православної церкви. Вони лякають людей, створюють штучно конфлікти, роблять картинку для того, щоб потім її далі тиражувати не тільки в Україні, а й за кордоном”, – зазначив Епіфаній.

Він наголосив, що громади, які долучилися до ПЦУ, зробили це згідно з Конституцією України та українським законодавством.

“Кожна громада має право визначитися і обрати той релігійний центр, до якого бажає належати. Тому зараз є певні перепони юридичного характеру”, – додав митрополит.

Водночас він вірить у те, що “в майбутньому буде ще одна хвиля приєднання, хвиля переходів від російської церкви в Україні до Православної церкви України”.

“Чому я називаю “Російської православної церкви”, тому що Українська православна церква Московського патріархату повинна згідно із законом перереєструватися в Російську православну церкву. І це не дивно. Якщо ви бажаєте мати своїм релігійним центром Москву, то чому не називаєте речі своїми іменами? Будь ласка, назвіть себе Російською православною церквою і не вводьте православних українців в оману!” – наголосив митрополит.

Окрім того Епіфаній нагадав, що ПЦУ відкрита для православних українців, які прагнуть бути в цій церкві й будувати її надалі.

“Упродовж минулого року до нас доєдналися справді близько 600 громад, які перейшли від Російської православної церкви”, – нагадав очільник ПЦУ.

Також він зазначив, що ці процеси є поступовими та складними.

“Ми би хотіли, звичайно, щоби відразу всі православні об’єдналися, але бачимо, що цей процес є складним, поступовим, головне, щоби не було протистоянь. Я закликаю, щоб усе проходило мирно, добровільно і спокійно. Ми будуємо церкву, в основі якої повинна бути любов”, – додав митрополит.

Як писала “Новинарня“, Православна церква України 3 лютого відзначає першу річницю інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Читайте також:
Глава Держдепу США Помпео зустрівся із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.