“Шанс на оновлення і розвиток”: Британія вийшла з ЄС

 

Опівночі з 31 січня на 1 лютого за центральноєвропейським часом (01:00 за Києвом, 23:00 за Гринвічем) Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії припинило членство в Європейському Союзі.
Таким чином, реалізовано британський закон про Brexit і несподіваний результат референдуму, який відбувся 23 червня 2016 року.

Це перший випадок за історію ЄС, коли з унії виходить країна-учасниця. Відтак у Євросоюзі залишилося 27 держав.

У виступі на відео з нагоди цієї історичної події прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон визнав, що “багато хто переживає відчуття тривоги і втрати”. Але він пообіцяв, що вихід із ЄС спричинить відродження в Британії “сили незалежної думки та дії”.

Виступаючи з Даунінг-стріт, Джонсон заявив, що Велика Британія “відвоює” свій суверенітет, контролюючи міграцію, “звільнюючи” рибну промисловість та підписуючи угоди про вільну торгівлю.

Він запевнив, що Brexit – це “не просто юридичний вихід”, а “момент реального національного оновлення та змін” і шанс “підняти націю на вищий рівень”.

Як передає “Гардіан“, Джонсон у своїй промові не вжив слово “Brexit”, яке Дауніт-стріт вилучила з урядових комунікацій, обіцяючи натомість “поширити надію та можливості для кожної частини Великої Британії”.

Прем’єр-міністр відзначив урочистий момент англійським ігристим вином. Урядова резиденція була забарвлена червоним та синім світловим шоу. На Даунінг-стріт проєктувався годинник, який відлічував момент до завершення 47-річного членства Великої Британії в ЄС.

Вихід Сполученого Королівства із Євросоюзу вітали тисячі британців – прибічників Brexit, які розмахували “юніон джеками”. Однак дзвони Біг-Бена мовчали, незважаючи на сподівання “самостійників”.

Раніше цього ж вечора в центрі Лондона прихильники Brexit спалили прапор Європейського Союзу. Сотні людей пройшли від Даунінг-стріт до представництва Єврокомісії в Лондоні, співаючи та вигукуючи гасла на кшталт “невдахи, невдахи!” та “прощай, ЄС!”.

Поліція відділила їх від супротивників виходу з Євросоюзу.

Відтепер Британія для ЄС вважається “третьою країною”, як і Україна.

Увечері 31 січня було спущено британський прапор біля будівлі Європейської ради в Брюсселі, його перенесли до групи прапорів країн, які не є членами ЄС.

Із 1 лютого, відповідно до угоди Лондона з Євросоюзом, почався перехідний період, аби громадяни й компанії мали час адаптуватися до нових умов. Протягом цього періоду Британія ще застосовуватиме закони ЄС, але вже не буде представлена ​​в інституціях Євросоюзу.
Перехідний період може бути продовжений один раз на період до одного або двох років, якщо обидві сторони узгодять це до 1 липня 2020 року.

Як відомо, спочатку планувалося, що Brexit відбудеться 31 березня 2019 року, але його кілька разів відкладали через те, що Британський парламент відхиляв попередню угоду про вихід із ЄС, досягнуту тодішньою прем’єркою Терезою Мей.

Президент Франції Еммануель Макрон попередив, що Brexit є “сигналом тривоги” величезного історичного значення. Він повторивши своє твердження про те, що кампанія агітації за вихід Британії з ЄС ґрунтувалася на “брехні, перебільшеннях та нездійсненних обіцянках”.

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії, сказала: “Ми хочемо мати найкращі стосунки зі Сполученим Королівством, але це ніколи не буде таким добрим, як членство. Наш досвід навчив нас, що сила полягає не в дивовижній ізоляції, а в нашому унікальному союзі”.

“Зрозуміло, що Європа захищатиме свої інтереси рішуче. Тільки ті, хто визнає правила внутрішнього ринку, можуть отримати вигоду від спільного ринку”, – додала вона.

Читайте також:
Британія не скасує візи для українців після Brexit: пояснює посол

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна