“Країна, яка годує європейців”: що говорив держсек США під час візиту в Київ

 

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео з робочим візитом відвідав Україну.

Як повідомляє “Новинарня“, під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським в п’ятницю, 31 січня, Помпео акцентував на стратегічному партнерстві держав, пообіцяв американську підтримку для України у протидії Росії.

Держсекретар США заявив, що Вашингтон продовжить підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України і ніколи не визнає анексію Криму.

“США захищають суверенітет і територіальну цілісність України. Ми продовжуємо підтримувати Україну в приєднанні до НАТО і наближення до Євросоюзу”, – сказав він.

Також Майк Помпео заявив, що Україна є важливою державою, а не лише географічним серцем Європи.

“Це фактично оплот і фортеця між Східною Європою та авторитаризмом. Безумовно, це країна, яка годує європейців, підтримує труби, що обігрівають Європу”, – підкреслив державний секретар США.

Серед іншого, Помпео зазначив, що була відновлена робота комісії США–Україна з питань стратегічного партнерства.

Американець також зауважив, що Сполучені Штати продовжать надавати інвестиційну підтримку Україні, а також підтримують рекомендації Міжнародного валютного фонду.

Окремо Помпео наголосив, що санкції проти РФ зберігатимуться, доки не припиниться російська агресія в Україні.

“Російська агресія в Україні призвела до безглуздої втрати тисяч життів на Донбасі. Сьогодні я приєднався до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, щоб вшанувати їхню пам’ять. Санкції проти Росії залишаться в силі, поки не припиняться дії, що призвели до цих трагічних смертей”, – написав Помпео у твіттері.

Фото: пресслужба ОПУ

Крім того, Майк Помпео розповів, коли може відбутися зустріч президентів України та Сполучених Штатів Америки Володимира Зеленського та Дональда Трампа у Вашингтоні.
За словами держсекретаря США, для приїзду українського президента до Вашингтону не було умов, але США впевнені в проведенні такої зустрічі.

“Я здивований запитанням, але відповідь не здивує. Ні, не було ніяких умов для приїзду президента Зеленського до Вашингтона. Просто нам потрібно знайти відповідний час, відповідні можливості для цієї зустрічі. Ми хочемо переконатися, що це відбудеться в той час, коли між нашими країнами буде значний прогрес. Ми будемо завжди раді вітати президента Зеленського у Вашингтоні, ми впевнені, що така зустріч відбудеться”, – сказав Помпео.

У свою чергу Володимир Зеленський відзначив ефективну та дієву санкційну політику США, яка допомагає протистояти наявним викликам. Ідеться, зокрема, про питання енергетичної безпеки та будівництво “Північного потоку-2”.

Зеленський додав, що ситуація з імпічментом президента США Дональда Трампа не вплинула на відносини між Києвом і Вашингтоном. За його словами, між Україною і США зберігаються хороші стосунки.

Помпео встиг зустрітися і з міністром оборони Андрієм Загороднюком та вже згаданим очільником зовнішньополітичного відомства Вадимом Пристайком.

Фото: пресслужба МЗС

Глава МЗС подякував адміністрації та Конгресу США за системну підтримку та розширення практичної допомоги Україні.

Помпео ж нагадав про “збереження високої динаміки та результативності реформ в Україні”.

Загороднюк обговорив із главою Держдепу безпекову ситуацію в регіоні, перебіг операції Об’єднаних сил на сході України та перспективи подальшої співпраці двох країн.

Читайте також:
Хто замість Волкера? Зеленський очікує призначення нового спецпредставника Держдепу з питань України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна