В’ятрович спростував два найпоширеніші міфи про Героїв Крут

 

Володимир В’ятрович
історик, народний депутат України (“Європейська солідарність”)

(FB)

Неправда про Крути:

1. “Це чергова поразка”.
Насправді українські військові виконали поставлене перед ними завдання і затримали наступ переважаючих сил ворога. При цьому завдали йому значних втрат.
Політичне керівництво скористалося затримкою більшовицького наступу на Київ і встигло підписати Брестський договір, який став міжнародним визнання УНР і основою отримання військової допомоги.

2. “Нещасні діти, яких послали на смерть”.
Насправді серед 520 українських учасників бою крім юнаків (це не про вік, а про курсантів військових шкіл), були офіцери та вояки армії УНР (зокрема Вільного козацтва та Січових стрільців).
А щодо “нещасних, яких послали” – такий підхід принижує героїв Крут (“Карпатської Січі”, УПА, Небесної сотні, нинішньої війни). Вони були не безвольними вівцями, які йшли на забій. Їх жертва – свідома, і в цьому її найбільша цінність.

Не обкрадаймо їх посмертно, не змарновуймо їх подвигу.

Так, їх загибель є трагедією, але водночас – перемогою.

Читайте також:
“Продукування макулатури”: В’ятрович розкритикував законопроєкт Бужанського “про Третій Рейх та інші радянські республіки”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна