Бабіков розповів, як отримав посаду в ДБР та відхрестився від Януковича

 

Перший заступник виконуючого обов’язки директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков зібрав брифінг та заявив, що не представляв інтереси експрезидента Віктора Януковича в якості адвоката.

Як повідомляє “Новинарня“, про це Бабіков заявив журналістам у вівторок, 28 січня.

“Я не представляв права та інтереси Януковича. Тим паче у справах Майдану”, – сказав він.

На репліку: “Ви були його адвокатом, представляли його інтереси, як потерпілого” Бабіков відповів:

“Необхідно розуміти, як працює юридичний бізнес в Україні. І як оцінювати ті документи, які зараз перебувають у мережі Інтернет. Я також з ними знайомився. Мене дивує інше. Шановні журналісти, а чого нікого не дивує та проста обставина, що кримінальні провадження щодо Януковича розслідувалися з 14-го року. Тоді було винесене перше повідомлення про підозру. Кожен рік, майже кожен місяць Генеральна прокуратура та інші правоохоронні органи успішно звітували про розслідування цих справ. З 16-го чи то 17-го року відбувається судовий розгляд кримінального провадження щодо нього в одному з судів міста Києва. Хтось із вас хоч раз протягом 14-го до 20-го року чув моє ім’я як адвоката, який надає йому правову допомогу?”, – цитує Бабікова “Gazeta.ua”.

За словами Бабікова, в адвокатських об’єднаннях працює по декілька правників, а в кожному провадженні є адвокат, “який безпосередньо здійснює захист клієнта”.

“Оскільки адвокати досить часто беруть участь у судових засіданнях, а кримінальне процесуальне законодавство вимагає подачі значної кількості документів в обмежені строки, інколи виникає необхідність підписати технічний документ у того адвоката, який перебуває на даний час в адвокатському об’єднанні. Вам показали один ордер, одне рішення Печерського суду і ще якісь огризки документів. Можуть показати ще десятки ордерів щодо різних клієнтів, по яких я навіть під тортурами не зможу вам пояснити, які вони стосунки мають до нашого адвокатського об’єднання колишнього”, – обурюється Бабіков.

Також він розповів, як отримав посаду.

“Для посад заступника та першого заступника був розроблений тимчасовий конкурс. Порядок був і порядком передбачалося формування комісії і проведення цього конкурсу”, – сказав він.

Так, за його словами, на офіційному сайті ДБР було опубліковане оголошення про проведення конкурсу з професійними вимогами, яких мали дотримуватися конкурсанти при подачі документів.

Як інформувала “Новинарня“, 20 січня стало відомо, що Олександр Бабіков став заступником директора Державного бюро розслідувань.

Проти призначення Бабікова на посаду, нагадаємо, виступали родини Героїв Небесної Сотні. Вони акцентували, що адвокат Януковича не зможе належним чином розслідувати справи Майдану.

Втім, в.о. директора ДБР Венедіктова заявляла, що конфлікт інтересів відсутній. Говорили про це й члени конкурсної комісії.

Втім, адвокатка родичів Закревська, яка розуміється у цих справах, заперечує точку зору конкурсної комісії та каже, що Олександр Бабіков безпосередньо захищав Януковича.

“Був його адвокатом щонайменше у трьох кримінальних справах. Зокрема – у справі щодо застосування сили і розстрілів під час протестів взимку 2014-го року,, де рідні загиблих і поранені, які сиділи вчора на зустрічі з в.о. директора ДБР є потерпілими… Захист Януковича здійснювався Олександром Бабіковим щонайменше з 2017-го по 2019-й рік. Бабіков захищав інтереси Януковича як підозрюваного на досудовому розслідуванні, приймав участь в судових засіданнях, надавав документи на підтвердження повноважень, складав і надавав процесуальні документи”, – аргументує Євгенія Закревська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна