Адвокат Януковича може стати заступником директора ДБР: проходить спецперевірку

 

Заступником директора Державного бюро розслідувань може стати адвокат колишнього президента Віктора Януковича Олександр Бабіков.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 15 січня, звертають увагу в громадській організації “Сім’я Героїв Небесної Сотні”.
Акцентує на цьому й адвокатка родин потерпілих у справах Майдану Євгенія Закревська. 

Зазначається, що 14 січня сім’ї загиблих на Майдані та їх адвокати, поранені та учасники Революції Гідності зустрічалися з начальником ДБР Іриною Венедиктовою.

“Ще 2 січня ми подавали звернення, де заперечували проти призначення на адміністративні посади осіб, які мають конфлікт інтересів. На зустрічі спробували прояснити ці питання. Зокрема, чутки про призначення на посаду заступника директора ДБР адвоката Януковича Олександра Бабікова. На жаль, спростування не відбулося”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в разі призначення, на Бабікова буде покладено аудит справ Майдану, коли ДБР їх отримає.

У відповідь на це глава ДБР відповіла, що у разі рекомендації конкурсною комісією за умови проходження спецперевірки він буде призначений.

“Якщо конкурсна комісія його рекомендує і він пройде спецперевірку, то так, призначить. Призначить, а потім все пояснить”, – цитує Венедиктову на своїй сторінці адвокатка Закревська.

За даними громадської організації, Бабіков вже проходить спецперевірку.

Ба більше: конкурсна комісія, якій окремо ставили питання щодо правомірності ймовірного призначення на посаду адвоката Януковича, не виявила наявність у Бабікова конфлікту інтересів у зв’язку з його діяльністю як адвоката.

Мовляв, Бабіков не є особистим адвокатом Януковича, а лише знайомився з матеріалами цієї справи.

Не виявив ніяких перешкод для цієї посади Бабіковим і поліграф.

Втім, Закревська, яка розуміється у цих справах, заперечує точку зору конкурсної комісії та каже, що Олександр Бабіков безпосередньо захищав Януковича.

“Був його адвокатом щонайменше у трьох кримінальних справах. Зокрема – у справі щодо застосування сили і розстрілів під час протестів взимку 2014-го року,, де рідні загиблих і поранені, які сиділи вчора на зустрічі з в.о. директора ДБР є потерпілими… Захист Януковича здійснювався Олександром Бабіковим щонайменше з 2017-го по 2019-й рік. Бабіков захищав інтереси Януковича як підозрюваного на досудовому розслідуванні, приймав участь в судових засіданнях, надавав документи на підтвердження повноважень, складав і надавав процесуальні документи”, – аргументує Євгенія Закревська.

Як доказ прямої участі Бабікова у справах щодо обвинувачення Януковича Закревська опублікувала уривки судових рішень, винесених за результатами процесів, в яких брав участь або які ініціював саме Бабіков.

За словами адвокатки, всі ці документи були повторно особисто передані в.о. директора ДБР Венедиктовій.

“При цьому пані Ірина зазначила, що за подібне призначення буде самостійно нести всю повноту відповідальності”, – акцентує Закревська.

Читайте також:
Прокурори справ Майдану пройшли співбесіди і призначені на посади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна