В Україні вводять в обіг нову банкноту номіналом 200 грн

 

З 25 лютого в Україні Національний банк вводить в обіг нові 200-гривневі банкноти, які будуть використовуватися одночасно з купюрами старого зразка.

Як передає “Новинарня” у понеділок, 27 січня, про це повідомляє пресслужба НБУ.

“Після введення в обіг нових 200-гривневих банкнот громадянам не потрібно обмінювати банкноти попереднього зразка на нові. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року”, – зазначили у фінсустанові.

За дизайном нова 200-гривнева банкнота наслідує інші сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень.

На ній збережені основні зображення купюри зразка 2007 року: на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці – зображення будівлі в’їзної башти Луцького замку. Портрет Лесі Українки перемістили у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм, як і її кольорова гама.

У Нацбанку розповіли, що нова банкнота має декілька нових інноваційних елементів захисту. Зокрема, повертаючи її в руках, легко перевірити один із них – оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір.

“Ще один інноваційний елемент захисту – “віконна” захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення”, – повідомляють у НБУ.

Читайте також:
В Україні перестали діяти реквізити старих банківських рахунків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна