КСУ визнав неконституційним рішення про збільшення пенсійного віку для працівників у шкідливих умовах

 

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, які передбачають поетапне збільшення віку для виходу на пенсію на пільгових умовах для людей, які працюють на шкідливих підприємствах.

Про це повідомляє “Новинарня” у понеділок, 27 січня, із посиланням на пресслужбу суду.

“Велика палата Конституційного суду України ухвалила рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень розділу I, п. 2 розділу III “Прикінцеві положення” закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” від 2 березня 2015 № 213-VIII”, – йдеться в повідомленні.

Так, КС визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на п’ять років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах із урахуванням відповідного стажу роботи і на пенсію за вислугу років для людей, які працюють на шкідливих підприємствах.

Зазначається, що суд виходить із того, що працівники, які працювали у шкідливих умовах, і погоджувалися на таку роботу через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на пільгових умовах, визначених законом України “Про пенсійне забезпечення” від 5 листопада 1991 року №1788-XII.

“Після внесення змін законом № 213, їхнє право виходу на пенсію на певних умовах звужено. Зазначене Конституційний суд України розцінив як погіршення їхнього юридичного становища щодо права призначення пенсії. Крім того, суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується затвердження народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв’язку з їхньою невідповідністю вимогам закону України “про Конституційний суд України”, – йдеться у рішенні суду.

Рішення КС є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

Читайте також:
Депутати запровадили перевірку отримувачів соцвиплат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна