Митрополиту Андрею Шептицькому хочуть присвоїти почесне звання Праведника народів світу

 

Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад звернувся до центру пам’яті Голокосту “Яд Вашем”, аби присвоїти митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання Праведника народів світу.

Як повідомляє “Новинарня“, це звернення підтримав і президент України Володимир Зеленський. Про це він заявив у понеділок, 27 січня, у заяві після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою в місті Освенцимі.

Глава держави зауважив, що почесного звання Праведника народів світу офіційно удостоєно понад 2,5 тис. українців, хоча тих, хто рятував євреїв, ризикуючи власним життям, було значно більше.

“Це люди великого серця і такої ж великої відваги. Не можу не згадати і про родину Шептицьких, яка не тільки врятувала понад 160 євреїв, але й відкрито вимагала від нацистських керівників припинити їхнє переслідування. Нещодавно головний рабин України Моше Реувен Асман попросив центр пам’яті Голокосту “Яд Вашем” присвоїти митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання Праведника народів світу. Я долучаюся до цього прохання задля відновлення історичної справедливості”, – наголосив Президент України.

Зеленський також згадав командира танка Т-34 Ігоря Побірченка, який разом з екіпажем першим розбив браму концтабору Аушвіц, і солдатів ударного батальйону 100-ї Львівської дивізії, які увійшли до табору під керівництвом полтавчанина єврейського походження Анатолія Шапіро та які разом з бійцями 322-ї дивізії Першого українського фронту визволяли табір.

Президент нагадав, що серед шести мільйонів жертв Шоа (катастрофи європейського єврейства, – Н.) кожен четвертий був з України.

Читайте також:
Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії про жертв Голокосту, одну з них – родинну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.