На Донбасі відкриють три опорні лікарні неподалік КПВВ

 

Обираючи опорні лікарні у Донецькій та Луганській областях, врахували необхідність швидкого доступу до лікарень від КПВВ. Зокрема, на Донеччині обрали три додаткові опорні лікарні, які розташовані на доступній відстані до лінії розмежування.

Як повідомляє “Новинарня“, про це розповіла заступниця міністерки охорони здоров’я Олена Сімоненко в ефірі “Громадського радіо”.

Йдеться про лікарні у Бахмуті, Волновасі та Селідово. Функціонуватиме і решта лікарень в області, просто в опорні лікарні інтенсивніше спрямовуватимуть кошти.

Наразі МОЗ відпрацьовує новий проєкт із дообладнання лікарень за підтримки президента. Йдеться про дообладнання приймальних відділень опорних закладів. Усього є 12 пунктів ключового обладнання, необхідного для роботи лікарень. Серед них ангіографи, МРТ, ЕКГ, кисневі станції, комп’ютерна томографія та лабораторії, які працюють 24/7.

“Останні три дні ми збираємо інформацію про те, що є у приймальних відділеннях цих лікарень. Упродовж тижня готуємо проєкт, погоджуємо з Міністерством фінансів, офісом президента і будемо дооснащувати. Станом на сьогодні в Україні понад 2 тисячі лікарень. Ми маємо концентрувати ресурси у тих місцях, які користуються найбільшим попитом”, – пояснює Сімоненко.

У вересні-жовтні 2019 року визначили критерії оцінки лікарень. Пізніше із кожною з областей уряд відпрацьовував перелік опорних лікарень.

“Наприклад, дорога до лікарні має бути не 60 км, а 60 хв. Це лікарні, у яких за останні роки прийняли найбільшу кількість пологів. Також лікарні, які у великих кількостях надавали допомогу під час інсультів та інфарктів. Також ми обирали лікарні, у яких була найменша кількість смертей за цими трьома напрямками”, – розповіла заступниця міністра.

Оцінювали також наявність та якість обладнання, наявність та кваліфікованість лікарів.

“З одного боку, ми визначили доступні для населення лікарні. А з іншого — це ті лікарні, які станом на сьогодні найбільше забезпечені матеріально-технічною базою та професійними лікарями”, – каже Сімоненко.

Як відомо, 16 січня уряд затвердив перелік 211 опорних лікарень в усіх регіонах країни.

Опорні лікарні — це заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищені до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня. У них мають бути забезпечені своєчасність доступу до медичної допомоги, безпечність медичної допомоги на основі доказової медицини та економічна ефективність.

Читайте також:
“Гроші підуть за пацієнтом”: Рада схвалила медичну реформу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна