Як правильно купатися на Водохреще: сім простих правил

 

19 січня більшість віруючих українців відзначатиме свято Богоявлення Господнього, в народі – Водохреще (Водохреща). Дедалі більше людей у цей день долучається до традиційного купання в ополонці.

“Новинарня” ще раз нагадує кілька простих порад, які допоможуть вам вийти з хрещенської купелі просвітленими й оздоровленими, а не з ангіною чи нежитем.

Вважається, що впродовж доби, починаючи з вечора 18 січня й до вечора 19-го, вся вода набуває цілющих властивостей. Вся – тобто не лише в річках та інших водоймах, а й у вашому водопровідному крані. Тож для тих, хто й хотів би, та не наважується скупатися в ополонці, є маленька втіха – теоретично й приємний теплий душ на Водохреще освячений.

Але, скажуть вам у церкві, по-справжньому свячена вода – та, що освячена під час Водохрещенського молебню, який за можливості проводять біля річок, озер та ставків.

Віруючі люди запевняють, що застудитися після занурення в освячену водойму неможливо. На жаль, це не так (або, можливо, просто віра далеко не в усіх водохрещенських купальників достатньо сильна).

Якщо ви не займаєтеся загартовуванням упродовж усього року, купання в холодній воді може виявитися небезпечним. Передусім це стосується людей із хронічними захворюваннями – серцево-судинної та дихальної систем, нирок, щитоподібної залози тощо.

Також лікарі не рекомендують занурюватися в ополонку вагітним жінкам, які не займаються моржуванням “професійно”.

Якщо ви вже застуджені або, тим паче, грипуєте – купання в зимних водах теж не для вас.

Загалом, непідготовленим людям медики радять перед таким серйозним стресом для організму заздалегідь пройти повне обстеження або принаймні проконсультуватися з лікарем.

Якщо ж ви цю пораду знехтували, спробуйте принаймні дотриматися кількох простих правил:

  • Не забудьте взяти з собою великий рушник і (за наявності) теплий махровий халат, капці з неслизькою підошвою й килимок, наприклад туристичний каремат, а також гарячий чай чи трав’яний напій у термосі. Одяг має бути теплим, але при цьому таким, який легко й швидко можна зняти та одягти.
  • Не наїдайтеся перед купіллю – це може спричинити спазми в шлунку. Лікарі радять занурюватися в холодну воду не раніше, ніж за півтори-дві години після їжі.
  • Всупереч поширеному уявленню про “50 грамів для зігріву”, перед зимовим купанням не варто вживати ні алкоголю, ні навіть кави – це спричинить додаткове навантаження на серце, зовсім зайве в таких стресових для організму умовах.
  • Роздягнувшись, не біжіть одразу у воду, а з хвилину пострибайте чи поприсідайте на місці, розімніться. Це дозволить тілу трохи звикнути до холоду й водночас розігрітися. Але майте на увазі, що надовше затягувати цю розминку не варто – є ризик переохолодитися. Тоді й у воду лізти буде лячніше, й промерзнете в ній більше, ніж припустимо. До слова, в суху й морозну погоду купатися значно комфортніше, ніж у плюсову, але вогку чи, ще гірше, вітряну.
  • Не забувайте, що купаєтеся ви з власної волі (в протилежному разі купатися взагалі не варто), для очищення й оздоровлення. А отже, налаштуйтеся на те, що таким і вийдете з  ополонки – очищеним, оздоровленим і щасливим.
  • Для віруючих людей головне в цій справі – не власне купання, а віра й молитва перед зануренням. Можна просто перехреститися й промовити: з Богом!
  • Пересиджувати у воді небезпечно – 10-15 секунд або швидкого запливу на кілька метрів туди-назад цілком достатньо.

правила-купання-на-водохреща

Вийшовши з води, добре витріться рушником і швидко одягайтеся. Тут-то й знадобиться килимок, без якого стояти на снігу чи холодній землі навіть у капцях буде дуже некомфортно. Якщо є халат, можна одразу накинути його на себе, а тоді вже без особливого поспіху вдягатися, починаючи з нижньої частини тіла.

А вдягнувшись, спокійно і з задоволенням випийте з термоса гарячого чаю й насолоджуйтеся відчуттям полегкості та приємності, яке неодмінно має настати після водохрещенської купелі, якщо ви дотрималися всіх наших порад 🙂

Читайте також:
“Розкол православ’я здійснила РПЦ, а не Вселенський патріархат”. Афонський ченець відповів на закиди Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна