У Раді зареєстрували проєкт постанови про повернення України до роботи в ПАРЄ

 

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про заяву “Щодо участі постійної делегації Верховної ради України в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи у 2020 році”.

Як повідомляє “Новинарня“, документ в п’ятницю, 11 січня, зареєструвала голова постійної делегації ВР у ПАРЄ, народний депутат від “Слуги народу” Єлизавета Ясько. 

У червні 2018 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволила російській делегації (яка в 2014 році була позбавлена ​​права голосу в асамблеї через анексію Криму) повернутися в ПАРЄ.

На осінній сесії керівництво Ради офіційно не представило в секретаріат ПАРЄ списку нової делегації для затвердження її повноважень – на знак протесту проти повернення делегації РФ в асамблею.

“З моменту безумовного повернення делегації РФ до ПАРЄ ситуація з правами людини та демократією в Росії, а також на окупованих нею територіях, продовжує погіршуватися”, – цитує  пояснювальну записку до проєкту постанови “Європейська правда”.

Разом з тим, Україна сумлінно дотримується взятих зобов’язань перед Радою Європи, тому робота делегації України в щорічній сесії ПАРЄ 2020 року є дуже необхідною “для сприяння виконанню Україною своїх зобов’язань як повноправного члена Ради Європи, а також активної участі у вдосконаленні існуючих та створенні нових правозахисних стандартів Ради Європи”, – зазначає Ясько.

За її словами, метою участі делегації України в роботі ПАРЄ є “недопущення збереження існуючої ситуації в Європі, яка склалася у результаті агресивної зовнішньої політики Російської Федерації, доведення об’єктивної інформації про протиправні діяння РФ на окупованих територіях нашої держави та зусилля України для припинення збройної агресії з боку країни-члена РЄ і подолання її наслідків, а також недопущення використання трибуни ПАРЄ для поширення неправдивих наративів про ситуацію в Україні”.

“Рішення про участь делегації України в роботі ПАРЄ у 2020 році відповідає національним інтересам та євроатлантичному курсу України“, – переконана нардеп.

Зараз делегація РФ бере участь в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень. У грудні Венеціанська комісія розглянула прохання регламентного комітету ПАРЄ роз’яснити статус депутатів Держдуми РФ, обраних з урахуванням голосів громадян анексованого Криму.

“Венеціанка” визнала, що ПАРЄ не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів з держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

Найближча сесія ПАРЄ розпочнеться 27 січня в Страсбурзі.

Як інформувала “Новинарня“, 23 вересня 2019 року українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Читайте також:
“На підтримку України”: Польща приєдналася до часткового бойкоту в ПАРЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна