Снайперка “ДНР” Чернікова, передана на обмін, розповіла, як убивала людей. ВІДЕО

 

Снайперка бойовиків “ДНР”, громадянка України з Харківщини Галина Чернікова, яка була засуджена до 10 років позбавлення волі й передана ОРДЛО в рамках обміну 29 грудня, розповіла, як вбивала українських військових та цивільних.

Відео з її розповіддю оприлюднила ініціатива “Свободу в’язням Кремля”. Ймовірно, відео із логотипом центру “Миротворець” записали, коли Чернікова перебувала під слідством або невдовзі під час затримання.

Зі слів Галини Чернікової, у 2014 році її завербував бойовик “ДНР” із позивним “Тигр” та пообіцяв оплату — тисяча доларів на місяць. Спочатку їй потрібно було пройти перевірку на здатність убивати.

Першою Чернікова вбила дівчину, яку їй представили як снайперку української армії. Зі слів Чернікової, жертва була побита, у крові. Бойовик Тигр сказав їй: “Хочеш жити — біжи”. Чернікова вистрілила жертві в спину. Тіло вбитої потім відвезли на очисні споруди в Донецьку.

Ще одну людину Чернікова вбила, коли бойовики грабували будинок. “Я стояла на позиції. Сторонній намагався пройти на територію, де відбувалася крадіжка. Я в нього вистрілила, у голову. Мені дали наказ: якщо заходить хтось сторонній, стріляти на ураження”, — розповіла Чернікова.

За її словами, це був мирний житель.

Крім того, Чернікова розповіла, як пострілом у лоб із пістолета Макарова вбила охоронця дачі, яку захопили бойовики.

Галина Чернікова – уродженка села Одноробівка Золочівського району Харківської області, надалі жила в Донецьку.

Її затримали у 2017 році в Маріуполі. Вироком 27 грудня 2019 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області визнав Чернікову винною в причетності до терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) і призначив їй 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
У суді доведено, що в липні 2014 року Чернікова вступила до лав незаконного збройного формування “Козачий союз “Область війська Донського” терористичної організації “ДНР”. Спочатку її поставили працювати кухаркою з окладом 8-10 тис. російських рублів. При цьому забезпечили військовою камуфльованою формою одягу російського зразка типу “горка”.
На початку вересня 2014 року обвинувачена перейшла на посаду снайпера. Їй видали автомат Калашникова, снайперську гвинтівку системи Драгунова (СВД), пістолет Макарова з боєприпасами. Заробітна плата Галини Чернікової на цій посаді становила $1 тис. на місяць, також вона отримувала винагороди в розмірі від 200 до 700 доларів, інші матеріальні блага.
Згідно з вироком суду, Чернікова особисто брала участь у мародерстві та пограбуваннях житлових приміщень, вбивствах цивільних осіб та українських військовослужбовців, які незаконно утримувалися представниками “ДНР”, а також у вбивствах осіб з числа представників інших  НЗФ “ДНР”.

У судовому засіданні обвинувачена свою вину визнала повністю, але від надання пояснень відмовилась, посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Суд зарахував попереднє тримання Чернікової під вартою з 1.06.2017 до 27.12.2019 за два дні позбавлення волі, застосувавши так званий “закон Савченко”.

Водночас суд змінив для снайперки запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Бахмутській установі виконання покарань №6 на особисте зобов’язання, тим самим задовольнивши клопотання прокурора.

У рамках обміну з ОРДЛО Чернікову передали бойовикам 29 грудня 2019 року.

Читайте також:
“Сепарам – воля”: кого Україна віддала ОРДЛО на великому обміні-2019. СПИСОК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна