У Мінфіні пояснили, чому в бюджеті-2019 не виконано план доходів

 

За підсумками 2019 року доходи загального фонду державного бюджету України становили 96,9% планового розпису.

Такі дані оприлюднила пресслужба Міністерства фінансів з посиланням на оперативні дані Держказначейства.

Зазначається, що виконати планові показники за доходами держбюджету не вдалося через кілька чинників.

Зокрема, доходи від ПДВ із ввезених на територію України товарів були виконані на 89,6% від річного плану.
Пояснення – міцніший обмінний курс гривні, нижчу ціну на газ та повільніші темпи зростання імпорту товарів, ніж враховано в бюджеті.

Доходи від акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів у сумі 61,7 млрд грн становили 79,8% річного плану.
У Мінфіні це пов’язують насамперед зі зниженням обсягів виробництва тютюнових виробів та частковим задоволенням попиту на тютюнову продукцію завдяки зменшенню залишків готової продукції на складах.

Від рентної плати за користування надрами та інших ресурсів надійшло 46,3 млрд грн. Вони становили 80,1% розпису.
Такі надходження пояснюють нижчим видобутком газу, зниженням середньої митної вартості імпортного природного газу та міцнішим курсом гривні.

При цьому, зазначають у Міністерстві фінансів, за результатами року доходи загального фонду державного бюджету зросли на 5,5% р/р, до 879,8 млрд грн.
Доходи загального фонду держбюджету від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) зросли на 19,9% р/р до 110 млрд грн і перевищили план на 3,6% через вищі темпи зростання середньої заробітної плати, ніж було враховано в бюджеті.
Ліпші фінансові результати підприємств сприяли зростанню надходжень від податку на прибуток підприємств (ПнПП) на 11,8% р/р – до 107,1 млрд грн, що на 12,1% більше за план.

За оперативними даними ДКСУ, загальний дефіцит був меншим за плановий і становив 72,4 млрд грн (що за оцінкою становить близько 1,8% ВВП). Зокрема, дефіцит загального фонду державного бюджету був в межах планового показника у 69 млрд грн, зазначають у Мінфіні.

За даними казначейства, неподаткові надходження до загального фонду державного бюджету у сумі становили 119,4% від плану.
Так, протягом року від трансферту прибутку НБУ надійшло 64,9 млрд грн, що на 17,3 млрд грн більше за план.

За результатами року уряд повністю профінансував необхідні захищені статті видатків та ряд інших видатків, які сприяють розвитку економіки та добробуту громадян, заявили в Мінфіні.

При цьому “мала місце економія за рядом соціальних програм (при цьому всі потреби за даними категоріями профінансовано на 100%):

  • Економія по субвенції сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям, тощо, у сумі 6,9 млрд грн, пов’язана з нижчим рівнем народжуваності, ніж враховано в бюджетних показниках, менша кількість сімей, чий дохід надає їм право на отримання соціальної допомоги, низьке користування програмою «муніципальна няня».
  • Економія по житлово-комунальних пільгах та субсидіях у сумі близько 2 млрд грн, а по субвенції по твердому та рідкому побутовому паливу і скрапленому газу у сумі 1,1 млрд грн через швидше зростання доходів населення, ніж тарифів, а також теплу погоду в листопаді та грудні”.

Читайте також:
Гончарук пояснив зупинку виплат із держбюджету за незахищеними статтями

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна