Польща перейняла командування силами швидкого реагування НАТО

 

Польща бере на себе із 1 січня 2020 року командування так званим вістрям НАТО, тобто силами дуже високої готовності, здатними до реагування протягом кількох днів.

Про це повідомляє RMF24.

“Спільні Оперативні Сили Дуже Високої Готовності (VJTF), тобто наше вістря, це значний вклад у спільну оборону і сильна презентація можливостей Польщі. Ці сили можна миттєво розташовувати для оборони будь-якої країни-союзникаиперед будь-якою загрозою”, – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

VJTF були створені у відповідь на російську анексію Криму в 2014 році. З моменту свого заснування вони функціонують як елемент стратегії стримування Росії. До їх складу входять військовослужбовці підвищеної бойової готовності, делеговані на основі ротації державами-членами. Ці військовослужбовці залишаються в своїх місцях дислокації, але вони повинні бути здатні протягом 48-72 годин потрапити в будь-яке потрібне місце.

За даними НАТО, до “вістря” входять близько 6 тисяч військовослужбовців, зокрема близько 3 тисяч з Польщі. Також до сил швидкого реагування входять підрозділи з Болгарії, Чехії, Угорщини, Італії, Литви, Латвії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словаччини, Туреччини і Великої Британії.

Сша заявляють про підтримку VJTF повітряними силами та іншими бойовими ресурсами.

VJTF складається з сухопутних військ, військово-повітряних, морських і спеціальних сил і є частиною 40-тисячних Сил реагування НАТО. Щоб розділити тягар високої бойової готовності, провідну бригаду VJTF щорічно виставляє інша держава. У 2018 році це була Італія, а в 2019 – Німеччина.

Читайте також:
Підсумки 2019 року від соціологів: ЗСУ, НАТО, Зеленський, оптимізм і трохи погіршення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна