В ООН та ЄС розкритикували відкриття залізничного сполучення через Керченський міст

 

Європейський Союз засудив відкриття залізничного сполучення Російської Федерації з окупованим Кримом через Керченський міст.

“Це ще одне порушення суверенітету та територіальної цілісності України з боку Росії. Залізничне сполучення – це ще один крок до примусової інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією та ізоляції його від України, частиною якої він залишається”, – йдеться в заяві речника Європейської служби зовнішніх справ (ЄСЗС) Петера Штано, опублікованій у понеділок, 23 грудня, передає Zaxid.net.

Речник ЄСЗС додав, що будівництво мосту обмежує прохід суден через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі.

“Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права”, – сказав Петер Штано.

У заяві також ідеться, що ЄС підтверджує свою підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і не визнає незаконної анексії Криму Росією.

Водночас в ООН у відповідь на відкриття залізничного сполучення Кримським мостом заявили, що Росія має дотримуватися резолюції про суверенітет та територіальну цілісність України, про що на Facebook повідомив представник України при ООН Олег Ніколенко.

“Резолюції Генеральної Асамблеї безпосередньо засуджують будівництво мосту як грубе порушення Статуту ООН, а також застерігають російських посадовців від неузгоджених візитів на Кримський півострів”, – йдеться в його дописі.

Як писала “Новинарня“, президент Росії Володимир Путін запустив рух поїздів по мосту через Керченську протоку.

Нагадаємо, будівництво “Кримського моста” тривало з 2015 року. Україна не давала дозволу на це, тому будівництво велося з порушеннями міжнародного права.

Автомобільну частину моста через Керченську протоку відкрили для руху легкових автомобілів у травні 2018 року, пізніше був відкритий рух вантажного транспорту.

Керченський міст протяжністю 19 кілометрів коштував 3,7 мільярда доларів.

Офіційний Київ засудив цей проект не тільки через порушення суверенітету і територіальної цілісності України, а й через заниження допустимої висоти для суден, що проходять під Керченським мостом.

Зокрема, в ухваленій на 28-й сесії ПА ОБСЄ Люксембурзькій декларації йдеться, що спорудження моста через Керченську протоку між РФ і тимчасово окупованим Кримом є кричущим порушенням суверенних прав України і норм міжнародного права.

Читайте також:
Представництво Зеленського в Криму відреагувало на відкриття Путіним залізничного руху по Кримському мосту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна