Рада завтра голосуватиме за зміни до Конституції щодо децентралізації

 

Верховна Рада у п’ятницю, 20 грудня, має проголосувати законопроєкт змін до Конституції в частині децентралізації.

Про це заявив заступник голови комітету з питань державної влади, народний депутат від фракції “Слуга народу” Олександр Качура, передає “РБК-Україна”.

За його словами, зараз голова комітету збирає необхідні підписи для того, щоби завтра законопроєкт розглядали у залі.

На своєму засіданні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у четвер, 19 грудня, розглянув проєкт Закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”, №2598.

“Цей проєкт на 80-90% повторює той законопроєкт, який був внесений до попереднього скликання Верховної Ради попереднім президентом України Петром Порошенком і який отримав схвальний висновок Конституційного суду України”, – розповів представник президента України Володимира Зеленського в Конституційному Суді України Федір Веніславський.

За словами Веніславського, на місцевим державним адміністраціям місцеві ради делегували повноваження, які вони не могли виконувати через відсутність ресурсів.

“Держадміністрації пропонується замінити інститутом префекта, який здійснює адміністративний контроль над діяльністю місцевих органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування. Якщо ці органи будуть вживати дії, які становлять загрозу територіальній цілісності, державному суверенітету, національній безпеці, то, за поданням префекта, президент буде зупиняти ці акти, призначати тимчасового державного уповноваженого і звертатися до Конституційного суду, який протягом 7 днів має перевірити дані акти на відповідність Конституції. Якщо акти їй не відповідають, Верховна Ради призначає дострокові або позачергові вибори”, – зазначив він.

Окрім того, змінюються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.

Як писала “Новинарня“, напередодні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради не підтримав законопроєкт №2598 про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

“Вчора на комітеті ми його не відхилили. Вчора на комітеті просто не вистачило голосів для підтримки… була бійка в комітеті з аграрної політики і багато наших представників фракції пішли туди, щоби захистити представників комітету. Під час того, як відбувалась сутичка якраз поставили проект на голосування і не вистачило голосів”, – заявив “слуга народу” Качура.

13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до Конституції, що передбачає децентралізацію, інститут префектів та новий адміністративно-територіальний устрій України. Цей проєкт був розкритикований опозицією і частиною монобільшості.

Читайте також:
У Зеленського хочуть позбавити окупований Севастополь спеціального статусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.