У Зеленського хочуть позбавити окупований Севастополь спеціального статусу

 

Нова українська влада у проєкті змін Конституції щодо адміністративно-територіального устрою свідомо виключила згадки про місто Севастополь, щоб позбавити його спеціального статусу.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 17 грудня, заявив у коментарі журналістам у кулуарах парламенту перший заступник голови фракції “Слуга народу”, голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко, коментуючи президентський законопроєкт №2598.

Відповідаючи на запитання, куди подівся Севастополь із переліку адміністративних одиниць у проєкті змін до Конституції, Корнієнко сказав: “Звідки взявся особливий статус Севастополя [у редакції Конституції 1996 року]? Багато людей не розуміють, бо не пам’ятають. У Севастополі була військова база Російської Федерації, і в рамках домовленостей [української влади] з РФ у 1990-х роках було від них (Росії – “Н”) прохання окремо зробити статус, окремо зробити управління в Севастополі, щоб цей момент зберігався. Зараз, через 30 років, ситуація зовсім інша. Ми перебуваємо в стані збройного конфлікту з РФ”.

“Говорити про якийсь особливий статус міста – це вже з минулого, так…” – пояснив представник монобільшості.

Як відомо, в чинній редакції Конституції України стаття 133 визначає, що “систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.
До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.
Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України”.

У проєкті змін Конституції щодо децентралізації від президента Володимира Зеленського ліквідується поняття “район”, вводиться “округ” та інституція префектів замість місцевих державних адміністрацій. Пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим.
Перелік областей виключається.

Також передбачено, що в статті 133 підпункт “міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України” буде викладено в такій редакції: “Правовий статус міста Києва як столиці України визначається окремим законом“.

Читайте також:
Округи і префекти: Зеленський пропонує змінити Конституцію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.