“Не був трампістом”: глава посольства США в Україні Тейлор іде з посади

 

Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор піде з посади на початку наступного року.

Про це пише The Washington Post із посиланням на два джерела.

Тейлор замінив на посаді посла США Марі Йованович, яка в травні залишила Україну. За федеральним законом він міг працювати на тимчасовій основі максимум 210 днів.

Дипломат виявився ключовим гравцем у подіях, які призвели до розслідування щодо імпічменту, і 1 січня він піде з посади повіреного у справах посольства в Києві.

Тейлора тимчасово замінить його нинішня заступниця Крістіна Квієн, заявили чиновники на умовах анонімності.

Чиновники також заявили, що Білий дім, швидше за все, запропонуєпризначити новим посломгенерала армії США у відставці Кіта Дейтона.

Зараз Дейтон є директором Європейського центру досліджень безпеки Джорджа Маршалла в Німеччині, але в минулому займав дипломатичні посади, в тому числі як військовий аташе в посольстві США в Москві.

Тейлор під час свідчень у Палаті представників розповів про свій досвід співпраці з паралельним дипломатичним каналом Білого дому з Україною. Він занепокоївся, коли виявилося, що підібрана Дональдом Трампом команда відмовляє у важливій військовій допомозі новому українському уряду в обмін на публічну обіцянку відкрити розслідування проти колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Одного разу Тейлор сказав колишньому спеціальному посланнику США в Україні Курту Волкеру та послу США в ЄС Гордону Сондленду, що затримувати допомогу в обмін на політичну підтримку було “божевіллям”. В інший момент Тейлор погрожував подати у відставку, якщо українці дадуть таку обіцянку, але допомогу все одно не отримають.

Після свідчень Тейлора президент Трамп критикував його за те, що він “ніколи не був трампістом”  (“never Trumper”).

Як писала “Новинарня“, Міністерство закордонних справ України заявило Державному департаменту США про зацікавленість у призначенні нового спецпредставника з питань України після відставки Курта Волкера.

Нагадаємо, Курт Волкер наприкінці вересня подав у відставку.

Читайте також:
У Зеленського вважають Порошенка винним у наслідках війни на Донбасі, – посол США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна