На Вінниччині завершили розмінування території біля Калинівського арсеналу

 

Поверхневе розмінування технічної території 48-го арсеналу поблизу Калинівки на Вінниччині повністю завершено.

Про це повідомив командир військової частини, полковник Микола Батюк у понеділок, 16 грудня, передає АрміяInform.

Він зазначив, що знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів, які не підлягали транспортуванню, закінчилось. Наразі на технічній території працює спеціальна група фахівців-саперів, яка проводить перевірку якості розмінування.

“Фахівці, що входять до складу групи, не брали участі в розмінуванні. Тобто це незалежна команда спеціалістів. Вони по квадратах перевіряють місцевість і дають висновки стосовно якості проведеного розмінування”, – розповів командир.

Водночас полковник Микола Батюк зауважив, що планова утилізація пороху та боєприпасів, які вичерпали ресурс зберігання і є непридатними до застосування, триватиме ще близько року. Їх утилізуватимуть згідно з планом, на спеціально обладнаних майданчиках.

Нагадаємо, 26 вересня 2017 року о 21:45 на складах боєприпасів під Калинівкою, неподалік від Вінниці, стався потужний вибух, який спричинив пожежу й масову детонацію на 48-му армійському арсеналі.
Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.
Під час засідання військового кабінету міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на Калинівському арсеналі зберігалося 83 тисяч тонн боєприпасів (зокрема ракети до РСЗВ “Град”, “Смерч”, “Ураган”, гаубичні й танкові снаряди, мінометні міни калібру 82 і 120 мм тощо), з них 68 тисяч тонн – готові до застосування, решта – компоненти та брухт.
За даними деяких ЗМІ, пожежею було знищено приблизно 32 тисячі тонн снарядів вартістю до 800 млн доларів.

Читайте також:
Два роки після вибухів у Калинівці: понад 100 томів матеріалів справи, жодного підозрюваного, експертиза триває
Пожежа в 59-й бригаді ЗСУ: слідство розглядає три версії займання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна