Україна й Росія в Парижі не домовилися про нову угоду про транзит газу

 

Представники Києва й Москви не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів у Парижі в понеділок, 9 грудня.

Про це заявив журналістам у Єлисейському палаці виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко, повідомила “Європейська правда“.

За його словами, переговори за участю президентів не принесли кінцевої домовленості щодо нового контракту.

“Ми домовилися, що будемо і далі домовлятися”, – сказав Вітренко.

Виконавчий директор НАК наголосив, що подальші переговори, як і раніше, відбуватимуться за участю Євросоюзу, у тристоронньому форматі.

Раніше цього дня ЗМІ повідомили, що на переговорах у Парижі до Путіна й Зеленського приєдналися представник “Нафтогазу”, міністр Олексій Оржель та їхні російські колеги. Україна наполягала на підписанні довготермінового контракту на транзит.

Читайте також:
У Кабміні пояснили, чому пішли на двосторонні переговори з Москвою щодо газового транзиту

Як відомо, дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.
18 листопада “Газпром” направив “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
25 листопада “Нафтогаз” відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах “Газпромом” боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.
“Газпром” вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
У НАК “Нафтогаз” вважають, що найвірогідніше Москва не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна