У Кабміні пояснили, чому пішли на двосторонні переговори з Москвою щодо газового транзиту

 

Переговори глави Міненерго України з російським “Газпромом”, які проходили 28 листопада без посередництва ЄС, були запропоновані представниками Єврокомісії для розблокування переговорного процесу.

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на два високопоставлених джерела в уряді.

“Тристоронні переговори досі були ускладнені тим, що в кожної з сторін є своя позиція. Тому представники ЄК запропонували нам провести раунд переговорів з РФ для розблокування переговорного процесу”, – сказав один із співрозмовників.

Зазначається, що серед інших таку пропозицію озвучив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.
За його словами, двосторонні переговори дозволили розблокувати кілька проблемних питань: Росія відмовилася від “нульового варіанту” щодо газовому боргу та почала розмовляти про можливість довгострокового контракту на транзит газу через територію України, нехай і на менший термін, ніж десять років, на чому наполягає Київ.

За словами іншого джерела в уряді, новий раунд відбудеться наступного вівторка або четверга, однак не відомо чи будуть розмови двосторонніми, чи за участю ЄС.

“Хочу наголосити, що ми не мали ніяких окремих двосторонніх газових переговорів з РФ. Ми маємо лише тристоронні переговори, в рамках яких ми і провели цей раунд.

Наша мета – досягти принципової угоди до 9 грудня, щоб залишити її в економічній площині, і не переводити в політичну”, – сказав співрозмовник.

Нагадаємо, 28 листопада Міністерство енергетики та захисту довкілля України повідомило, що на двосторонніх переговорах у Відні сторони “домовились активізувати роботу” щодо нового договору та “обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил”.

Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.
18 листопада “Газпром” направив “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
25 листопада “Нафтогаз” відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах “Газпромом” боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.
“Газпром” вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
У НАК “Нафтогаз” вважають, що найвірогідніше Москва не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна