У Відні Оржель обговорив із російським колегою транзит газу, – Міненерго

 

У четвер, 28 листопада, у Відні відбулася двостороння зустріч міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля з міністром енергетики РФ Олександром Новаком.

Зустріч пройшла у рамках підготовки до підписання договору про транспортування газу українською ГТС, інформує пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля.

“Сторони обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил та домовилися активізувати роботу. Перемовини продовжуватимуться як у двосторонньому, так і у тристоронньому форматі з європейською стороною”, – йдеться в повідомленні.

Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства та на економічно-обгрунтованих умовах – це питання енергетичної безпеки не лише України, а і Європи.

“Ми, як надійний партнер, повинні забезпечити стабільність та безперебійність транспортування природного газу на європейські ринки”, – наголошують у Міненерго.

Як писала “Новинарня“, “Газпром” надіслав “Нафтогазу” офіційну пропозицію укласти на один рік контракт на транзит російського газу до Європи через Україну або продовжити чинні договори.

Як писала “Новинарня“, наприкінці жовтня президент РФ Володимир Путін заговорив про зниження ціни на газ для України. Натомість він закликав Україну обнулити судові претензії між “Газпромом” і “Нафтогазом України”, пов’язані з врегулюванням проблеми боргу і підписанням контрактів на транзит і поставку газу.

Раніше глава російського “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що компанія готова запропонувати Україні “нульовий варіант” щодо відкликання всіх судових позовів.

28 жовтня в НАК “Нафтогаз України” прокоментували чергову тристоронню зустріч в Брюсселі по газу, заявивши, що жодних офіційних пропозицій про врегулювання відкритих питань російська сторона досі не передавала, без чого неможливе вирішення проблем.

Україна на переговорах про транзит газу намагається укласти з Росією довгостроковий контракт на транзит газу терміном на 10 років з фіксованими обсягами транзиту, а також відповідальністю сторін за порушення угоди.

Читайте також:
Україна готова до припинення транзиту газу з Росії, – Оржель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна