“Нафтогаз” може відкликати нові позови проти “Газпрому” за умови довгострокового контракту

 

“Нафтогаз” готовий відкликати позовні вимоги до “Газпрому” в новому арбітражі за умови, коли буде укладено довгостроковий контракт на транзит, що покриватиме всі витрати.

Про це у п’ятницю, 6 грудня, повідомив виконавчий директор НАК “Нафтогаз Україна” Юрій Вітренко на сторінці в Facebook.

“Ми також готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо “Нафтогазу” буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов’язань за поточними контрактами”, – написав Вітренко.

Також в “Нафтогазі” готові розглядати можливість отримати газ від “Газпрому” за рахунок погашення заборгованості (3 млрд доларів) за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу.

Вітренко наголосив, що вони готові повертатися на тристоронні переговори і “розповідати європейцям, як вони сумлінно обговорювали ці питання”.

Нагадаємо, “Нафтогаз” пропонував “Газпрому” виплатити борг за рішенням арбітражу в газовому еквіваленті. Ця пропозиція надійшла разом з відповіддю “Нафтогазу” на пропозицію російської сторони про транзит.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року виніс рішення за позовом “Нафтогазу” проти “Газпрому”, згідно з яким російський газовий монополіст має виплатити українській стороні 2,56 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу. Крім того, арбітраж відхилив претензії “Газпрому” до “Нафтогазу” за контрактом 2009 року в частині принципу “бери або плати”.

На сьогодні сума боргу російського “Газпрому” перед НАК “Нафтогаз України” згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу зросла до 3 млрд доларів.

Читайте також:
У справі “Нафтогаз” vs “Газпром” визначили дату винесення рішення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна