На “мир за будь-яку ціну” з РФ готові 14% українців, – соціологи

 

Лише 14% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 6 грудня, розповіла директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи результати опитування “Шляхи досягнення миру на Донбасі: суспільні настрої, очікування, перестороги”.

“Звичайно, люди хочуть миру, і позиція, що мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили, поділяють зараз 16%… Решта вважають, що потрібно це вирішувати мирним шляхом. Але тут дуже важливо, що за “мир за будь-яку ціну”, погоджуватись на будь-які компроміси зараз згодні лише 14%. Тобто “мир за будь-яку ціну” люди не хочуть», – цитує Бекешкіну “Укрінформ”.

Вона додала, що принцип “іти на компроміси, але не на всі” підтрмують:

  • у Західному регіоні – 57% громадян;
  • Центральному – 53%;
  • Південному – 60%;
  • Східному – 67%.

За словами Бекешкіної, на будь-які компроміси більш схильні йти жителі Південного регіону (24%) та Східного (18%).

Значно менше таких у Центральному (10%) та Західному (13%) регіонах.

Водночас, на Заході (29%) та в Центрі (20%) порівняно більше тих, хто вважає, що мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили.

За результатами опитування, на будь-які компроміси заради миру найбільше готові йти виборці  “Опозиційної платформи – За життя” (близько 33%), менше – виборці “Слуги народу” (близько 14%), найменше – “Європейської солідарності” (лише близько 5%).

Загальнонаціональне дослідження громадської думки проводилося Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року у 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим.

У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування здійснено за фінансування Представництва Європейського Союзу в Україні.

Читайте також:
Більшість українців – проти “особливого статусу” ОРДЛО. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна