Більшість українців – проти “особливого статусу” ОРДЛО. СОЦІОЛОГІЯ

 

Говорячи про політичне майбутнє так званих “ДНР” і “ЛНР”, більшість громадян України – 56% – висловлюються за те, щоб території ОРДЛО повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих самих умовах, що були до війни 2014 року. Така сама кількість українців – проти “особливого статусу” ОРДЛО.

Як передає “Новинарня“, такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного 4-9 жовтня соціологічною групою Центру Разумкова.

Відповідно до цього дослідження, 13,5% громадян — за те, щоб сепаратистські території під контролем України отримали більше незалежності від Києва.

Лише 10% — погоджуються, щоб ОРДО і ОРЛО утворили автономію у складі України; 3% — щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами; 3% — щоб вони увійшли до складу Російської Федерації.

Більшість респондентів (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції “особливого статусу” окремих територій Донецької та Луганської областей. Підтримують це лише 26% опитаних.

Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою: 63% її не підтримують, “за” — 17%.

Також переважно відкидаються громадською думкою такі компроміси задля досягнення миру на Донбасі: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%, підтримують — 18%), відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 59%, підтримують — 19%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують — 29,5%), відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54%, підтримують — 25%).

47% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з організаціями “ДНР” і “ЛНР” (підтримують — 36%).

“Разом з тим, відносна більшість опитаних – 44% – не підтримують ідею припинення повного фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо); підтримують — 33%.

“Суперечливою є громадська думка стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом «ДНР» і «ЛНР» — частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39%)”, – ідеться в пресрелізі.

Що стосується загальної оцінки подій, то 40% респондентів вважають, що на сході України відбувається війна між Україною і Росією, ще 20% — що відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією.

15% поділяють думку, що на сході відбувається громадянська війна — конфлікт між проукраїнськи і проросійськи налаштованими громадянами України, 7% — війна між Росією і США, і лише 7% — що це боротьба за незалежність “Донецької…” та “Луганської народних республік”.

Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 23,5% опитаних. Проти цього виступає більшість українців – 52%.

Разом з тим, лише 12% підтримали б відокремлення територій, зайнятих “ДНР” і “ЛНР”, від України (не підтримують — 73%).

І лише 10% підтримали б визнання Криму російською територією в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують — 70%).

Читайте також:
Більшає українців, які вважають курс неправильним, хоча рейтинг Зе – високий. СОЦІОЛОГІЯ

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.