Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про розсекречені оборонні закупівлі

 

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №2398-д “Про оборонні закупівлі”.

Його у четвер, 5 грудня, підтримали 293 народних депутати, передає “Укрінформ”.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, законопроєктом передбачено ефективні механізми захисту вітчизняного виробника шляхом врахування інтересів виконавців держконтрактів із закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, зокрема можливість коригування цін у випадку суттєвих змін фінансово-економічних умов виконання контрактів, застосування критерію “вартість життєвого циклу” під час відбору виконавців.

Розробники законопроєкту запевняють, що ухвалення цього закону забезпечить гармонізацію правил оборонних закупівель із стандартами країн-партнерів НАТО та ЄС у частині, що стосується оборонної Директиви 2009/81/ЄС.

Мова про Директиву від 13 липня 2009 року про координування процедур укладення окремих видів контрактів на виконання робіт, закупівлю товарів і надання послуг у сфері оборони та безпеки.

Водночас у Головному науково-експертному управлінні вважають, що доопрацьований законопроєкт фактично дублює більшість положень основного законопроєкту № 2398, майже не відрізняється від законопроєкту № 2398-1 та не враховує переважну більшість зауважень та пропозицій, які раніше надавали юристи. Тож після розгляду в першому читанні законопроєкт буде доопрацьовуватись із врахуванням зауважень до нього.

Ініціаторами законопроєкту є дев’ять народних депутатів — вісім від “Слуги народу”, один — від фракції “Європейська солідарність”.

Читайте також:
Після досягнення миру армія не перестане бути пріоритетом, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна