Катерину Гандзюк посмертно нагородили на конкурсі журналістських розслідувань

доповнено

Громадську активістку Катерину Гандзюк нагородили посмертно на конкурсі журналістських розслідувань імені героя Небесної сотні Василя Сергієнка.

Нагороду отримав батько Катерини Віктор Гандзюк, передає “Укрінформ”.

“Понад рік Каті немає серед живих. Її вбили за те, що вона проводила свій Майдан Гідності. На жаль, за сім місяців у справі немає жодних позитивних зрушень”, – сказав Гандзюк під час церемонії у Києві.

Це вже другий конкурс журналістських розслідувань імені героя Небесної сотні Василя Сергієнка. Цьогоріч за звання кращих змагалися понад 200 претендентів. До фіналу увійшли 30 робіт. Серед номінацій – розслідування в інтернеті та друкованих ЗМІ, робота місцевих громадських активістів та блогерів, телевізійне розслідування та найкраще місцеве телерозслідування.

Захід організовано спільно з Національним музеєм Революції Гідності, де й відбулося нагородження.

Куратор премії – активіст Олександр Аронець.
До складу експертної ради конкурсу ввійшли авторитетні журналісти та науковці: публіцист Віталій Портников, професор Сергій Квіт, ведучий проєкту “СтопФейк” Марко Супрун, журналісти Ростислав Мартинюк та Юрій Грицик.

Подаємо список переможців у семи номінаціях ІІ конкурсу журналістських розслідувань імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка.

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В ІНТЕРНЕТ- ТА ДРУКОВАНИХ ЗМІ”

Переможець: Максим Савчук, програма “Схеми: корупція в деталях” (Радіо Свобода)

Робота: “Зелена родина ру”. Кінобізнес Зеленського у Росії

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В МІСЦЕВИХ ІНТЕРНЕТ- І ДРУКОВАНИХ ЗМІ”

Переможець: Олена Жежера, Рух “Чесно”

Робота: “Забудова урочища Протасів Яр: сліди Корбана й мовчання Зеленського”

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ, БЛОГЕРІВ”

Переможець: Катерина Гандзюк, керуюча справами виконавчого комітету у Херсонській міській раді

Робота: “Остання крапля. Привід для вбивства”

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ МІСЦЕВИХ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ, БЛОГЕРІВ”

Переможець: Григорій Козьма, головний редактор журналу “Громадське слідство”, блогер

Робота: “Обороноздатність України? Ні, не чули – звертайтесь в ФСБ”

Номінація “НАЙКРАЩЕ ТБ-РОЗСЛІДУВАННЯ”

В номінації дві роботи отримали однакову кількість балів:

Данило Мокрик, Bihus.Info

Робота: серія матеріалів “Прокурори Майдану”

Сергій Андрушко, програма “Схеми: корупція в деталях” (Радіо Свобода)

Робота: “Андрій Богдан. “Незаслужене” звання та грамота від Азарова в розпал Євромайдану

Номінація “НАЙКРАЩЕ МІСЦЕВЕ ТБ-РОЗСЛІДУВАННЯ”

Переможець: Олеся Борейко, ГО “Миколаївський центр журналістських розслідувань”, Bihus.Info

Робота: “Курорт для прокурорів”

ҐРАНПРІ від оргкомітету

Анна Бабінець, Олена Логінова, Катерина Лихогляд, “Слідство.Інфо”

Робота: “Гандзюк: системне вбивство”

Диплом “За вагомий внесок у боротьбу проти переслідувань журналістів” отримав блогер Сергій Іванов.

Конкурс журналістських розслідувань названо на честь активіста з Черкащини, з Корсунь-Шевченківського, якого вбито п’ять років тому під час Революції Гідності. Близькі чоловіка вважають, що його вбили через громадську активність.

“За останні кілька років справа вбивства Василя Сергієнка почала буксувати на місці й нині перебуває на початковому етапі. Суди вже відпустили трьох підозрюваних виконавців убивства. Вони на волі й можуть впливати на свідків. Ми вчергове намагаємося привернути увагу суспільства до справи вбивства Василя Сергієнка, адже непокаране зло повертається та зростає. Чого варті вбивства Павла Шеремета та Катерини Гандзюк… Наш конкурс підтримує талановитих сміливих регіональних журналістів-розслідувачів, популяризує громадську активність та розслідування корупційних діянь місцевих “еліт”. Наша ініціатива – громадська. На мій погляд, існування конкурсу, який від імені суспільства відзначає журналістів за їхню роботу, – унікальний та позитивний сигнал. Значна кількість цьогорічних розслідувань конкурсантів мала реальний позитивний результат для суспільства – від зупинення незаконних забудов, порушення кримінальних справ до відставок різних чиновників. Журналісти своєю роботою змінюють життя, впливають на владу. Журналісти-розслідувачі – справжня четверта влада”, – заявив куратор премії Олександр Аронець.

Також організатори повідомили, що ув’язнений в СІЗО за підозроб у вбивстві Василя Сергієнка Вадим Мельник подав до суду на засновників конкурсу Олександра Аронця та Олега Собченка. Підозрюваний вимагає від активістів 100 тис. грн та фактично хоче заборонити їм публічно висловлюватись про підозрюваних в організації цього кривавого злочину, розповів Аронець. За його словами, “цей абсурд став можливим через імпотенцію правоохоронної та судової системи, яка за багато років, маючи беззаперечні докази, замість винесення вироків винним відпускає підозрюваних на волю”.

Читайте також:
“Рік без Каті”: у Києві відбулася акція загибелі Гандзюк. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна