СБУ в Києві накрила “ботоферму” та заявила про її російські сліди

 

Служба безпеки України припинила діяльність групи осіб, які організовували масову реєстрацію та подальше просування фейкових акаунтів у різних сервісах інтернету.

Як повідомив пресцентр СБУ 4 грудня, оперативники спецслужби встановили, що зловмисники активно надавали послуги російській стороні та особам, причетним до діяльності так званої “ДНР”. Акаунти потім використовувались замовниками для встановлення та підтримання легендованих контактів з українськими громадянами, проведення незаконних фінансових операцій, пересилання через операторів поштового зв’язку товарів, вилучених із законного обігу. “Ботоферма” також використовувалась організаторами для масового поширення деструктивних публікацій у соцмережах і месенджерах, розсилки неправдивих повідомлень про “мінування”, а також інших дій, спрямованих на дестабілізацію суспільної обстановки в Україні.

У Києві правоохоронці вилучили спеціальне технічне обладнання для діяльності “ботоферм”. Воно керувало масивом SIM-карт, віртуальними мобільними телефонами, розсилкою СМС-повідомлень тощо.

“В роботі комплексу використовувались також SIM-карти іноземних мобільних операторів зв’язку, які у більшості країн можна придбати лише за наявності паспорту або за кураторства ФСБ РФ”, – заявили в СБУ.

У межах кримінального провадження проведено обшуки за місцем розташування спеціального технічного обладнання, під час яких отримано безперечні докази причетності конкретних осіб до протиправної діяльності.

Зазначається, що операція проводилася в ході виконання завдань з контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

Читайте також:
Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна