Зустріч Зеленського тет-а-тет із Путіним відбудеться заради інтересів України, – Кулеба

 

У рамках саміту в “нормандському форматі” може відбутися двостороння зустріч президентів України й Росії, оскільки це доволі гнучкий формат, який передбачає відступи після протокольної частини.

Про це в ефірі програми “Свобода слова” на каналі ICTV заявив віцепрем’єр-міністр з питань євроінтеграції, дипломат Дмитро Кулеба.

“Ми не будемо в “Нормандії” робити однієї речі – ми не будемо дозволяти нашим колегам з РФ створювати будь-яке враження про те, що президент Зеленський домовляється про щось з Путіним за спиною наших союзників, а також за спиною українського народу”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи відбудеться приватна зустріч Путіна й Зеленського.

За словами дипломата, потреба в діалозі з Путіним “може виникнути дуже спонтанно”.

“Згадайте, до речі, Мінськ. Як відбувалися переговори тоді у 2015-му? Як змінювалися різні формати. Заздалегідь це все не було заплановано. Але якщо заради захисту інтересів України треба провести таку зустріч, вона буде проведена. Якщо вона дасть можливість зробити крок уперед. Водночас жодна спроба розколоти нас і наших партнерів не буде допущена”, – заявив він.

Також віцепрем’єр розповів, що саме змусило Володимира Путіна погодитися на зустріч “нормандської четвірки” після тривалого відтягування цього саміту.

“Російська Федерація намагалася уникнути зустрічі в нормандському форматі. Водночас, хоча наші російські колеги весь час роблять задоволене обличчя і кажуть, що у них все чудово, насправді у них не все чудово. Відчувається і санкційний тиск, і падає рейтинг президента Путіна всередині країни. І все це спонукає їх на те, щоб іти на певні компроміси й поступки”, – сказав Кулеба.

“Також є важливим чинником ті юридичні процеси, які відбуваються у міжнародних юрисдикціях. І давайте не забувати про кораблі, які Росія нам повернула в розтрощеному вигляді, але повернула. Тому мотивація є і тепер все залежить від мистецтва дипломатії і політиків, які зберуться на нормандському саміті”, – додав український дипломат.

Дмитро Кулеба додав, що українська сторона не знає, як пройде “нормандський саміт” і чого від нього чекати, “тому що за столом сидітимуть гросмейстери”.

Як повідомляла “Новинарня“, зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у т.зв. “нормандському форматі” запланована на 9 грудня в Парижі.

Читайте також:
Кремль планує особисту зустріч Зеленського і Путіна під час саміту “нормандської четвірки”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна