“Ціна правди”: у Києві презентували й запустили в прокат великий міжнародний фільм про Голодомор

 

Історичний трилер “Ціна правди” режисерки Аґнєшки Голланд 28 листопада вийшов у широкий прокат. Напередодні в столичному кінотеатрі “Київська Русь”, на найбільшому кіноекрані країни, відбувся спеціальний показ та гала-прем’єра довгоочікуваної стрічки про журналіста Ґарета Джонса, який розповів Заходу правду про Голодомор-33 в Україні.

Першими фільм побачили журналісти та представники ЗМІ. На їхні запитання відповідали авторка картини Аґнєшка Голланд, виконавець головної ролі Джеймс Нортон, продюсери Єгор Олесов (Україна) та Станіслав Дзідзіч (Польща) та ін.

Агнешка Голланд і Джеймс Нортон

“Для нашої команди було дійсно важливо розкрити таку серйозну тему. Ми сподіваємося, що меседж, який ми намагалися донести скрізь фільм, буде зустрітий із такою самою увагою і теплотою в Україні, як він був зустрітий в усьому світі”, — сказала польська режисерка Аґнєшка Голланд, чий фільм “Європа, Європа” 1991 року виграв “Золотий глобус”.

“Дуже сподіваюся, що ми змогли гідно розказати цю історію. Ви знаєте, кожен фільм має свої виклики. Для мене, наприклад, великим викликом було приїхати в Україну в такий сувору пору року. Бо сніг і погода, яку ви побачите на екрані — абсолютно реальні. І, звичайно, мені дуже допомогла Аґнєшка та українські актори, які весь час підбадьорювали”, — зізнався у свою чергу британський актор Джеймс Нортон, відомий за роботою у фільмах “Коматозники”, “Чорне дзеркало”, “Війна і мир” та ін.

Джеймс Нортон

Як зазначив продюсер Єгор Олесов, цей фільм був “великим досвідом, помноженим на десять”. Адже над картиною працювала велика міжнародна команда, і географія зйомок була широкою — Україна, Польща, Шотландія.

У фоє кінотеатру, крім знімальної команди фільму, зібралися представники кіноіндустрії, медіа та шоу-бізнесу, зокрема й співачка Джамала. Вона спеціально для фільму виконала однойменну пісню “Ціна правди” — офіційний саундтрек, що звучить у фінальних титрах стрічки.

Багатьох з гостей можна було побачити в експозиційній зоні, присвяченій постаті Ґарета Джонса, яка заснована на інтерактивній виставці “Гарет Джонс. Щоденник”, що проходила в листопаді минулого року в київській галереї “Лавра”.

Знімальна команда отримала пам’ятний подарунок – книгу “Ґарет Джонс. Ціна правди” видавництва “Жнець”, до якої увійшли вибрані статті та хроніка життя й пам’яті Джонса.

Кульмінацією вечора стало нагородження Аґнєшки Голланд орденом княгині Ольги III ступеня “за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор”. Указ про відзначення досягнень польської режисерки підписав президент України Володимир Зеленський.

…Фінальні титри були зустрінуті гучними аплодисментами залу. Учасники знімальної команди піднялися на сцену, аби висловити глядачам та всім причетним до зйомок слово подяки.

Глядачі дуже високо оцінили фільм та ділилися враженнями після показу.

“Фільм дуже гарно зроблений, я дякую пані Аґнєшці Голланд за те, що вона взялася за таку складну і дуже важливу для України тему”, — Святослав Вакарчук, співак та політик.

“Дуже хотілося б, аби цей фільм подивилось якомога більше українців. На жаль, в День пам’яті жертв голодоморів минулого тижня я майже не бачила свічок у вікнах. А такі фільми мають сприяти відродження національної свідомості”, — Ірма Вітовська, акторка.

“Я радий, що вийшов такий фільм. Бо найкраще у ньому те, що він ставить наш особистий біль у світовий контекст. Розповідає нашу важливу національну історію усьому світові”, — Ярослав Лодигін, генпродюсер “UA: Перший”.

Із 28 листопада історичний фільм “Ціна правди” з’явиться у прокаті в усіх кінотеатрах країни. Цього ж дня в Києві стартував кінофестиваль “Нове британське кіно”, який відкрила “Ціна правди”.

Як повідомили в пресслужбі проєкту, “Ціна правди” — перший фільм в історії українського кінематографа, який стає доступним для незрячих та нечуючих глядачів в усіх кінотеатрах України. Завдяки мобільним додаткам Earcatch та Subcatch, люди з порушенням зору чи слуху зможуть отримувати тифлокоментар або адаптовані субтитри у своєму смартфоні під час будь-якого сеансу фільму в усіх кінотеатрах.

Про що кіно

У 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Фільм “Ціна правди” – спільного виробництва Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute), України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно) та Великої Британії (Jones Boy Film).

Режисер: Аґнєшка Голланд
Автор сценарію: Андреа Халупа
Продюсери: Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа
У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші

Читайте також:
Стартують зйомки історичного трилера “Гарет Джонс” про Голодомор. УІНП сприяє

Фільм “Містер Джонс” про Голодомор переміг на фестивалі в Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна