Через схему з АТОвцями на Київщині роздали 323 га землі. СБУ розслідує

 

Головне управління СБУ у Києві та Київській області розслідує розтрату понад 323 гектарів земельних ділянок, що належали державі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це пише видання “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу Дніпровського суду Києва від 15 листопада.

За версією слідства, службові особи Держгеокадастру Київської області з метою отримання неправомірної вигоди для себе створили та використовують злочинний механізм відчуження землі.

“Вільні земельні ділянки оформляють на підставних осіб віком до 45 років, які брали участь в антитерористичній операції на сході країни держави та мають статус учасника АТО. За винагороду від 500 до 1000 доларів США ці особи надають копії своїх документів (паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення учасника бойових дій), а також згоду на представлення своїх інтересів в органах влади, що посвідчується нотаріальною довіреністю”, – пише видання.

Встановлено один із епізодів такої схеми. Він полягає у відчуженні більше 323 гектарів земель сільськогосподарського призначення в Києво-Святошинському районі Київської області на підставних осіб.

Ця земельна ділянка первинно належала ДП “Пуща-Водиця” та була виведена з балансу державного підприємства з метою подальшої приватизації.

“Надалі було підібрано 163 особи (за попередньою інформацією, частина з них є учасниками АТО), які за дорученням звернулися до Держгеокадастру в Київській області про надання їм цих ділянок у власність. Майже одразу після отримання ділянок частина їх була переоформлена на інших власників”, – наголошує видання з посиланням на судовий документ.

Жоден із претендентів на землю не був зареєстрований у Київській області, на момент виділення землі дехто вже був мертвий. Слідчі розцінюють це як ознаки фіктивної участі цих осіб.

У серпні 2019 року 34 ділянки (близько 70 га землі) було внесено до статутного капіталу ТОВ “Фермери Київщини”, пізніше реєстрацію скасовано.

4 вересня 2019 на всі 163 ділянки суд наклав арешт.

Але 5 вересня 2019 засновник і директор ТОВ “Люфт Супраст” передав 85 із 163 ділянок до статутного капіталу підприємства. За даними слідчих, фактичними власниками ТОВ “Люфт Супраст” вживаються заходи щодо передачі корпоративних прав компанії з метою обійти заборону на відчуження цих 87 земельних ділянок.

Відтак 100% статутного капіталу “Люфт Супраст” визнано речовим доказом і заарештовано.

Читайте також:
На Київщині розслідують махінації із землею, яку виділяли через АТОвців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна