У Рівному сербо-хорватському більшовику відірвали голову

 

У Центральному парку міста Рівне невідомі відірвали голову пам’ятнику більшовицькому найманцю Олеко Дундичу, який розташований у парку імені Тараса Шевченка.

Як повідомляє “Новинарня“, інцидент стався в неділю, 24 листопада.

“Рівненська влада вже давно мусила перенести ганебне поховання цього злочинця на цвинтар. Активісти не раз попереджали про можливі вандалізм, але рівненська влада ігнорувала вимогу громадськості і ось сьогодні могила Дундича втратила голову”, – написав у соцмережі Facebook громадський активіст, журналіст, політолог, історик, краєзнавець, релігієзнавець Андрій Ковальов.

Прикметно, що петиція з проханням демонтажу погруддя Дундичу подана ще 17 вересня 2017 року.

“На могилі встановлено пам’ятник, який по суті є об’єктом пропаганди окупаційного комуністичного режиму, і який регулярно прибирають та реставрують комунальні служби коштом міського бюджету. Факт наявності в українському патріотичному місті елемента совєцького “культу могил” є вкрай обурливим, особливо з огляду на військову агресію Російської Федерації проти України, яка триває і нині, в 100-ту річницю Української Революції”, – йшлося у петиції.

Документ набрав необхідну кількість голосів.

У відповіді влади на прохання активістів демонтувати пам’ятник Дундичу та ексгумувати рештки, перепоховавши їх до цвинтарі йдеться, зокрема, про те, що проведення робіт передбачає отримання погодження органів у сфері охорони культуної спадщини.

“Два роки тому я застерігав від можливого вандалізму і пропонував перепоховати Дундича на міському цвинтарі. Відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів, але міський голова вирішив нахабно проігнорувати думку громади. Коштів на перепоховання тоді не знайшлося. Зате на реставрацію знаходяться щоразу. Як у 2008 році, наприклад. І цього разу, вочевидь, знайдуться”, – пише автор петиції Максим Кобєлєв.

Хто такий Олеко Дундич
Олеко Дундич — за однією версією сербський, за іншою — хорватський революціонер, учасник Першої світової війни, громадянської війни в Росії та війни проти УНР в складі більшовицької Росії.

Влітку 1917 року вступив до Червоної гвардії. У березні 1918 року очолив партизанський загін на Донбасі в районі Бахмута.

Загинув у ході польсько-радянської війни при штурмі міста Рівне Першою кінною армією на території, що потім відійшла (до 1939 року) Польської республіки.

Читайте також:
У Донецьку встановили пам’ятник російському імператорові Миколі ІІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна