У Дрездені з музею злодії вкрали коштовності на 1 мільярд євро

 

У німецькому Дрездені поліція розслідує масштабну крадіжку всесвітньо відомої колекції коштовностей “Зелене склепіння” – Grüne Gewölbe.

Подія трапилася вранці у понеділок, 25 листопада, пише видання Bild.

Цей інцидент – найбільша крадіжка творів мистецтва у післявоєнній історії. Вартість викрадених коштовностей оцінюється в 1 млрд євро. Офіційно поліція не називає розміру збитків.

За інформацією журналістів, близько 5 години ранку злочинці відключили будівлю від електропостачання і потрапили всередину через вікно на куті. Вони зняли ґрати з вікна, а після пограбування повернули їх на місце.

Група грабіжників викрала коштовності, діаманти і дорогоцінні камені, які мають історичну цінність. Великі предмети, такі як вази або картини, вирішили не брати.

Пізніше поліція підтвердила, що до “Зеленого склепіння” проникли грабіжники. “На місці злочину перебуває наша група, злочинці втекли”, – зазначив речник поліції Дрездена Томас Гайтнер.

Попри відімкнення електрики, грабіжників зафіксувала камера відеоспостереження, стверджує видання.

Як повідомила директорка організації “Державні художні зібрання Дрездена” Маріон Акерманн, злочинці цілеспрямовано йшли до однієї вітрини.

“Це вітрина з трьома ювелірними гарнітурами. Один гарнітур з діамантів. Його основна цінність у тому, що це повністю збережений ансамбль”, – сказала Акерманн журналістам на пресконференції, передає “Інтерфакс-Україна”.

За її словами, на чорному ринку такі коштовності продати неможливо, адже вони занадто відомі. Представники музейної спільноти побоюються, що злочинці можуть розібрати гарнітури і продати їх частинами.

Загалом на вітрині були виставлені три великі гарнітури історичної цінності.

Фото: www.welt.de

Також стало відомо, що під час крадіжки служба безпеки музею перебувала всередині, проте не стала втручатись, а діяла за інструкцією, повідомивши поліцію о 4:59 про крадіжку. “Життя людей передусім”, – пояснила Акерман дії співробітників.

О 5:14 поліції стало відомо про підпал Audi на підземній парковці за кілька кілометрів від Дрезденської галереї. Правоохоронці не виключають, що на цьому авто зловмисники втекли, а потім змінили машину.

“Зелене склепіння” – це колишня скарбниця саксонського курфюрста Августа Сильного, яка діє як музей з 1724 року.

Вона має найбагатшу колекцію художніх коштовностей у Європі. Колишня князівська скарбниця Веттинів зберігає цінності періодів від Ренесансу до класицизму. Тут виставлені золото і дорогоцінні камені, порцеляна, твори мистецтва з бурштину і слонової кості, а також вишнева кісточка з вирізьбленими 185 лицями.

Читайте також:
У США з галереї за 32 секунди викрали картину Сальвадора Далі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна