В Естонії можуть заборонити телеканали підсанкційного олігарха з РФ

 

В Естонії аналізують питання про можливу заборону на трансляцію телеканалів, пов’язаних з включеним в санкційний список ЄС російським олігархом Юрієм Ковальчуком.

Про це повідомив радник з медіапослуг Департаменту захисту прав споживачів і технічного нагляду Пеетер Соокруус, передає ERR.

“Ми перебуваємо у ситуації аналізу і дуже швидких кроків не плануємо. Але жодні варіанти не виключені. В аудіовізуальній сфері держави можуть вводити дещо різні правила, тому в них трохи різний правовий простір і, відповідно, можливості для реагування”, – сказав Соокруус.

За його словами, у регуляторів Латвії і Литви є право приймати рішення з приводу трансляції каналів, а в Естонії у Департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду такого права немає.

“У нас функція трохи інша. Ми можемо зробити припис про припинення трансляції каналу на деякий час, але ми не ведемо регулярного моніторингу”, – пояснив Соокруус.

У Міністерстві культури зазначили, що санкції можливі, але до них вдаються винятково як доповнення до більш поширених фінансових санкцій, заборони на в’їзд і ембарго на постачання зброї.

“Естонія не передбачила у своєму законодавстві такий варіант міжнародних санкцій. Проте вищесказане не означає, що не слід обговорити внесення відповідних поправок, якщо компетентні відомства визнають це необхідним”, – сказав радник з аудіовізуальних засобів мінкульту Маті Каалеп.

Проаналізувати ситуацію мають намір і в міністерстві закордонних справ. “Проконсультуємося з латвійськими колегами та Європейською комісією щодо точних причин та підстав для введення санкцій і проаналізуємо прийняте рішення”, – повідомила речниця зовнішньополітичного відомства Естонії Інга Боуден.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії вирішила цього тижня заборонити ретрансляцію в країні дев’яти російських телевізійних каналів. Відомство послалося при цьому на зв’язок телеканалів з Юрієм Ковальчуком, включеним до списку санкцій ЄС за підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України.

Як писала “Новинарня“, нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива на каналі “Россия 1” поскаржився на “проблеми зі свободою слова в Україні”.

Читайте також:
Нацрада з питань телебачення винесла попередження каналу ZIK

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна