Сербські міни могли потрапити на Донбас: ЗМІ побачили в цьому “руку Свинарчука”

 

Президент Сербії Александар Вучич переконаний, що Белгард не продавав зброю до України, але висловив припущення, що вона могла потрапити на Донбас обхідними шляхами.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він сказав у суботу, 23 листопада, пише “Європейська правда” з посиланням на сербські ЗМІ.

“Вони (опозиція) звинуватили нас у вбивстві російських дітей в Донецьку і Луганську, бо ми продаємо зброю до України. Вони хочуть погіршення відносин між нашою країною і Росією. Вони показали документ, який має продемонструвати вину Сербії” – сказав Вучич.

Вучич заявив, що міністерство торгівлі Сербії дозволило компанії “Техноремонт” продати зброю польській компанії Nattan, яка у документах, оприлюднених опозиціонеркою, названа кінцевим отримувачем зброї.

Сербський президент запевнив, що, хоча все було зроблено відповідно до закону і угода “була чиста, як сльоза”, однак сербські спецслужби попередили Службу зовнішньої розвідки Росії про можливий реекспорт озброєння в Україну.

Вучич також розповів, що до Безпеково-інформаційного агентства Сербії викликали власника компанії “Техноремонт” і казали йому “не гратися та не експортувати в Україну, не загрожувати відносинам з Росією”.

Варто зазначити, що у Сербії не має законодавчих обмежень на експорт зброї в Україну, однак факт появи такої зброї на Донбасі створює проблеми для Александара Вучича через тісні зв’язки між Белградом і Москвою.

Раніше позиціонерка Марініка Тепич оприлюднила у соцмережі документи про зустріч представника України з представниками сербського військового заводу “Крушик”.

Із цього випливає, що до постачання сербської зброї на Добас була причетна кіпрська фірма PetraLink Limited, яка фігурує у розслідуванні Генпрокуратури України про розтрату коштів Міністерства оборони.

“Про що промовчав Вучич: 1) що завод “Крушик” домовлявся безпосередньо з “іноземним партнером з України”; 2) що це кіпрська фірма Petralink, якою володіє син українського генерала Володимира Петенка, засудженого за торгівлю зброєю; 3) що на це дали згоду МВС, Безпеково-інформаційне агентство, Міноборони і міністерство торгівлі” – написала вона, долучивши до допису копії кількох документів.

В одному з них разом з польською фірмою Nattan, яка значиться як кінцевий отримувач сербської зброї, фігурує фірма PetraLink Limited.

Президент Сербії Александар Вучич раніше заявив, що його країна не продавала зброю в Україну, однак визнав, що сербські мінометні снаряди могли опинитися на Донбасі шляхом реекспорту.

Нагадаємо, за версією слідчих ГПУ, при закупівлі бойових машин піхоти БМП-1 у кіпрської фірми PetraLink Limited на підставі контракту від 2017 року інтересам української армії було завдано шкоди у розмірі понад 50 мільйонів гривень.

При цьому PetraLink Limited була посередником, яка закупила техніку у чеської фірми Real Trade Praha a.s.

Минулого року журнал “Новое Время” на основі власних джерел так описав схему PetraLink Limited:

“Тобто за кожну БМП міністерство переплачує $22,7 тис. Причому кіпріоти нічого додаткового з технікою не роблять”.

Як з’ясували “Наші гроші”, кіпрську фірму очолює Володимир Петенко – син колишнього працівника “Спецтехноекспорту” і топ-менеджера “Укроборонсервісу” зі структури “Укроборонпрому” Володимира Петенка.

Державне підприємство “Спецтехноекспорт” є дочірнім для державної компанії “Укрспецекспорт”, яку протягом 2015-18 років очолював Павло Букін. Обидві входять в структуру концерну “Укроборонпром”.

В лютому 2018 року Павло Букін став директором всього концерну “Укроборонпром”.

Широкій публіці Букін став відомий після розслідування “Bihus.info” про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері, і обговорюють розподіл грошей у тому числі для Павла Букіна.

Читайте також:
Скандал із мінами: Сербія заперечує продаж Україні боєприпасів для потреб ОС на Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна