Віднині водіїв штрафуватимуть за перевезення дітей без автокрісел

 

Закон про штрафи за перевезення дітей без автокрісел набув чинності.

Документ у середу, 20 листопада, опублікований у виданні “Голос України”. Тепер за порушення правил перевезення дітей на водія накладається штраф.

За порушення виписуватимуть штраф штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів — 510 грн. Після повторного порушення протягом року водію доведеться розпрощатися з 50-ма неоподатковуваними мінімумами доходів — 850 грн.

У повідомленні зазначається, що законодавство дотепер не передбачало норми, яка би встановлювала відповідальність за порушення правил перевезення дітей.

Водночас, експерти зазначають, що слова про дитяче крісло не знайти ані в жодному законі, ані в правилах дорожнього руху, йдеться лише про надійне фіксування дітей за допомогою “спецзасобів”, визначення яких у законі немає. Звичайний ремінь безпеки проходить на рівні горла дитини, і замість ньогоого можна використати будь-які варіанти, зокрема, бустери, перехідники для ременів, а не лише автокрісло, пише Zaxid.net.

У підпунктах “б-г” пункту 21.11 Правил дорожнього руху визначено, що забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля; організовані групи дітей у темну пору доби.

Наголошується, що в Україні власники автівок використовують дитячі крісла лише для 12% дітей віком до 6 років, та майже ніколи для старших дітей, про що свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією Ipsos.

Читайте також:
В Україні з жовтня змінилися правила отримання водійських прав

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна