В Україні з жовтня змінилися правила отримання водійських прав

 

В Україні змінилися правила отримання водійських прав, а також акредитації автошкіл.

Постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. № 320 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” набрала чинності 19 жовтня.

Як повідомляє Головний сервісний центр МВС, зміни забезпечать зменшення адміністративного тиску у сфері підготовки водіїв транспортних засобів, спростять процедуру акредитації закладів, а також вдосконалять процедуру отримання та обміну водійського посвідчення.

Нововведення, які стосуються підготовки водіїв:

— допускається індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;

— практичний іспит проходить в територіальному центрі МВС, в якому успішно складений теоретичний іспит;

— термін дії свідоцтва про закінчення автошколи скоротили з 10 до 2 років;

— є можливість застосування фото- і відеофіксації під час здачі іспитів.

Електронний формат

Свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв в паперовому вигляді випускникам автошкіл більше не видається. Воно буде вноситися в електронному вигляді до Єдиного державного реєстру МВС.

Крім того, в процедурі взаємодії сервісних послуг МВС і установ щодо підготовки водіїв введений електронний обмін інформацією.

Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити в спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних і практичних занять, а також транспортний засіб, на якому буде здійснюватися практичне заняття.

Всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв в закладах професійно-технічної освіти, допускаються до здачі іспитів без додаткового навчання в автошколі.

Зміни в процедурі отримання прав:

— отримати або обміняти водійське посвідчення неможливо без позначки про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу;

— в особливих відмітках водійського посвідчення передбачено внесення інформації про групу крові та резус-фактор власника посвідчення.

Зміни в процедурі акредитації автошкіл

Відбулася передача функції акредитації закладів від Головного сервісного центру МВС до регіональних сервісних центрів МВС. Це дало можливість скоротити час проходження цієї процедури, оскільки документи розглядатимуться за місцем розташування таких закладів, до того ж, це дозволить суб’єктам господарювання заощадити кошти на транспортних витратах.

Ураховуючи викладене, з 19 жовтня 2019 року:
— заяви про затвердження робочих програм і планів закладу подаються до РСЦ МВС (за місцезнаходженням закладу);
— заяви про проведення обстеження матеріально-технічної бази закладу подаються до ТСЦ МВС (за місцезнаходженням закладу);
— заяви та відповідні матеріали для проведення державної акредитації закладу подаються до РСЦ МВС (за місцезнаходженням закладу).

Як повідомляла “Новинарня“, Кабмін дозволив водіям підтверджувати наявність договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (автоцивілки) паперовою або електронною копією договору.

Читайте також:
На Поділлі п’яний поліцейський із Києва скоїв смертельну ДТП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна