Відселення своїх і відносини як із “диким полем”: Безсмертний запропонував план для ОРДЛО

 

Україна повинна посприяти відселенню з окупованих районів Донбасу своїх прихильників, виробити особливу систему відносин з ОРДЛО як із “диким полем” та приготуватися до того, що конфлікт не буде заморожений і розтягнеться на довгі десятиліття.

Про це заявив в ефірі ObozTV колишній представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

“Треба було пропонувати програму відселення. А якщо не хочете – ось вам 25-30 років, ми відпрацьовуємо систему відносин. Беремо країну-посередника, тому що ми не можемо перебувати з ворогом у стані торгівлі. Треба вирішувати питання продовольства – країна-поручитель вирішує. Треба забезпечувати водою – через ООН договір “вугілля за харчові продукти” або “вугілля за воду”, як це було всюди в подібних складних ситуаціях”, – заявив політик і дипломат.

На думку Безсмертного, альтернатива нинішній ситуації на сході України тільки одна – “дике поле”, оскільки заморозка конфлікту неможлива.

“Для того, щоб відбулася заморозка, треба мати локальний територіально закритий конфлікт, як у Придністров’ї, Нагірному Карабасі. Тут заморозка не відбувається, тому що щодоби йде постачання зброї, боєприпасів, і при цьому йдуть накази стріляти.

Рушниця, яка висить на сцені під час вистави, бабахне. А тут [в ОРДЛО] на сьогоднішній день потенціал озброєнь і техніки такий, як у Франції, в Німеччини. Це буде вибухати.

Вибухає – це жертви, а це вже означає, що ніяких принципових підходів щодо шляху заморозки немає”, – пояснив Безсмертний.

“Якщо українська сторона хоче досягти позитивного результату, перше, що вона повинна зробити – всім, хто є патріотами, запропонувати програму відселення, забрати з цієї території, встановити через країну-поручителя відносини з тими, хто залишився там. Умовно кажучи, розробити програму “вугілля за продукти харчування”. І треба розуміти – ця справа на десятки років”, – підкреслив Роман Безсмертний.

Як зазначив дипломат, обіцянки деяких українських політиків завершити конфлікт “за два тижні” або “за пів року” свідчать про те, що “людина або не сповна розуму, або не розуміє, з чим має справу”.

“П’ять років вже йде війна, нас розділяють тисячі жертв, треба через себе це пропустити і зрозуміти, що ви ведете розмову з тими, хто стріляв у ваших рідних, близьких, друзів”, – заявив Безсмертний.

Він вважає балканський варіант мирного врегулювання неприйнятним для України.

“Ідуть розмови про те, що на Балканах все вирішено… Подивіться на ситуацію – там все на межі вибуху. Щоб вибуху не було, там ООН і ОБСЄ постійно фінансують, вливають гроші туди”, – нагадав дипломат.

“Включено машину, яка буде кровоточити. Просто треба це зрозуміти. Нам треба вчитися з цим жити, це прийняти, вибудувати систему роботи і зайнятися облаштуванням нашого життя”, – додав Безсмертний.

Читайте також:

Безсмертний про три проблеми нової влади: нефаховість, інституційна нездалість, робота на Росію

“Рух опору капітуляції” презентував альтернативу мирному плану Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна