Перейменування в Києві: на карті з’явилися вулиця Олекси Тихого і проспект кардинала Гузара

 

Київська міська ухвалила рішення, відповідно до яких у столиці з’явилися вулиці Олекси Тихого і проспект Любомира Гузара. На честь видатних українців перейменовано, відповідно, вулицю Виборзьку і проспект Комарова в Солом’янському районі.

Як інформує “Новинарня“, про це в четвер, 14 листопада, повідомив член столичної комісії з найменувань Павло Островський. 

“Щойно Київрада підтримала перейменування вулиці Виборзької на честь правозахисника та дисидента Олекси Тихого (75 голосів “за”), а також проспекту Космонавта Комарова на честь кардинала Любомира Гузара (74 “за”)!” – написав Островський у соцмережі.

“Символічно, що вшанування Олекси Тихого у топоніміці Києва відбулось через 30 років після перепоховання у Києві національних героїв України Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина – першої велелюдної демонстрації українського духу, коли десятки тисяч киян проводжали в останню путь політв’язнів, які присвятили життя боротьбі за Україну!” – додав активіст.

Олексій Тихий (27 січня 1927 — 5 травня 1984) — визначний український дисидент, уродженець Донеччини, правозахисник, педагог, мовознавець, член-засновник Української гельсінської групи.
Виступав на захист української мови. Помер в ув’язненні в Пермському краї.

Кардинал Любомир Гузар (26 лютого 1933 — 31 травня 2017) — визначний український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви у 2001—2011 рр., верховний архієпископ Львівський (з 2001) і Києво-Галицький (з 2005).
2005 року повернув резиденцію голів Греко-католицької церкви до Києва після 450-річної перерви. Ініціював побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на київському Лівобережжі. У 2011 вийшов у відставку. Був одним із моральних авторитетів українців у 1990—2010-х роках, членом ініціативної групи “Першого грудня”.

Читайте також:
Кизило, Окуєва, Хасевич і всі-всі: Київрада найменувала вулиці на честь загиблих героїв і видатних діячів

На Донеччині до 90-річчя Олекси Тихого не встигли організувати 50-кілометровий проспект його імені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна