Рада посилила покарання за фальсифікацію ліків

Ліки таблетки пігулки

 

Верховна Рада посилила відповідальність за виготовлення і збут фальсифікованих ліків.

У вівторок, 12 листопада, народні депутати ухвалили законопроєкт про внесення змін до ККУ щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів.

За ці зміни проголосувало 363 народні депутати з 397, передає Zaxid.net.

Законом встановлюється, що виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів – карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років (раніше – від 3 до 5 років).

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або через інтернет, або у великих розмірах, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів – карається позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна (раніше – позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна).

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, – караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна (раніше – караються позбавленням волі на строк від 8 до 10 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна).

Закон набирає чинності з наступного дня після його опублікування.

За даними ВООЗ, частка фальсифікату серед усіх ліків в Україні сягає 10%.

Як писала “Новинарня“, очільниця МОЗ Зоряна Скалецька звільнила усіх своїх радників.

Читайте також:
Перелік доступних ліків розширили до 254 найменувань, – Супрун

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна