В’ятрович проходить до Ради внаслідок перестановок у “ЄС”

доповнено

Колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович стане народним депутатом у разі реалізації політичних домовленостей.

Як стало відомо «Новинарні», при тому, що за результатами виборів до парламенту пройшли 23 кандидати від партії «Європейська солідарність», В’ятрович – 25-й номер виборчого списку – має отримати мандат після відмови двох осіб у вищій частині переліку.

У вівторок, 12 листопада, Рада підтримала заяву про добровільне складення депутатських повноважень нардепа від «ЄС» Ірини Луценко (за станом здоров’я).
«За» проголосували 275 парламентаріїв, при тому що багато членів фракції «Слуга народу» не дали голосів або були проти.

Перед голосуванням нардеп-мажоритарник від «СН» Максим Бужанський, відомий проросійськими настроями, закликав колег не підтримувати постанову щодо Луценко, адже це приведе в Раду В’ятровича.

«Це сумна новина – втратити в парламенті Ірину Луценко. Але є одне “але”. В черзі за нею ішла така собі Наталія Бойко. Щоб в парламент зайшов замість неї Володимир В’ятрович, ця Наталя Бойко зняла свою кандидатуру та раптом опинилася радницею нашого прем’єр-міністра!» – заявив Бужанський.

«Скажіть мені, це те, що ви обіцяли своїм виборцям?! Щоб В’ятрович зайшов до Ради?! Я закликаю всіх вас не підтримувати голосування по пані Луценко. Нехай наш прем’єр-міністр згадає, хто делегував його до влади, що ми обіцяли нашим виборцям. Ні В’ятровичу в Раді!!!» – сказав Бужанський підвищеним тоном.

«За» в монобільшості проголосували 185 зі 252 депів.

Як відомо, на час виборів львів’янка Наталія Бойко (№24 у списку «ЄС») була заступником міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції. Через деякий час після зміни влади вона втратила посаду, але зараз справді є членом команди прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

На сайті ЦВК Бойко значиться кандидатом у депутати від «Європейської солідарності».

Однак від трьох різних джерел «Новинарні» стало відомо, що існують домовленості про те, що Наталія Бойко не ставатиме депутатом від «ЄС». Відповідно, до парламенту увійде Володимир В’ятрович.

ДОПОВНЕНО. Увечері 12 листопада той факт, що Наталія Бойко не заходитиме до Ради, підтвердили в партії «Європейська солідарність».

«Наталя прийняла рішення не брати мандат, вона зараз багато працює над захистом нашого енергоринку, у сфері, яка потребує молодих, розумних і сильних. Наталя викликає велику повагу. І цей вчинок, на який не кожен здатен, теж викликає повагу», – написала у ФБ співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко.

Депутат попереднього скликання від БПП Ігор Артюшенко зазначив, що це лідер партії Петро Порошенко переконав пані Бойко поступитися своїм 24-м місцем в списку і таким чином відмовитись від депутатського мандата на користь В’ятровича.

Про те, що він іде в Раду, написав сам Володимир В’ятрович.

«Особисто я запевняю: не піду на жодні компроміси щодо національних інтересів. Хай зміни будуть українськими! Йду, щоб будувати український світ і зупиняти «русскій мір», – заявив він.

«Щиро вітаємо Володимира В’ятровича в нашій фракції! Такі патріотичні бійці дуже потрібні Верховній Раді», – ідеться в заяві партії «Європейська солідарність».

Нагадаємо, історик і громадський діяч, дослідник історії визвольного руху Володимир В’ятрович очолював УІНП із 25 березня 2014-го до 18 вересня 2019 року. Пішов з посади “за згодою сторін” після зміни влади в Україні. Відомо, що проти його подальшої роботи в УІНП виступав зокрема Володимир Зеленський.

Читайте також:
В’ятрович і Шараскін не пройшли. Чисельний склад нової Ради за фракціями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна